PREVENCIJA

Čaša vode smanjuje rizik od dijabetesa

28.08.2020.
u 15:37

U istraživanju je ispitana povezanost konzumacije različitih slatkih pića s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. U analizi su korišteni detaljni podaci o prehrambenim navikama skoro 25.000 muškaraca i žena starih između 40 i 79 godina, koji su sudjelovali u opsežnom britanskom epidemiološkom istraživanju.  

Ispitanici su praćeni 11 godina, a tijekom tog razdoblja kod njih 847 razvio se dijabetes. Rezultati istraživanja pokazali su da je sa povećanim rizikom od dijabetesa povezana učestala konzumacija šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i mliječnih napitaka, ali i bezalkoholnih pića s umjetnim zaslađivačima. 

Nasuprot tome, unos voćnih sokova, zaslađenog čaja i kave nije doprinosio povećavanju rizika.  Stručnjaci su procijenili da zamjena jednog serviranja šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića ili mliječnih napitaka s vodom, nezaslađenim čajem ili kavom može sniziti rizik od dijabetesa za 14 do 25 posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?