nesebično se bave i odgojno-obrazovnim radom

Časne sestre iz Hercegovine u Americi, Italiji, Njemačkoj, ali i kao misionarke u Africi

05.03.2019.
u 19:00

Družba školskih sestara franjevki Krista Kralja obilježila je 150. godinu djelovanja i 120. obljetnicu od dolaska u Hercegovinu. Red osnovan u Mariboru prvu svoju podružnicu izvan slovenskih krajeva napravio je u Mostaru, piše Večernji list BiH. 

Procvat pa zatvaranje

Tadašnji mostarski biskup fra Paškal Buconjić pozvao je sestre iz Maribora da preuzmu skrb o djeci u ženskom sirotištu, a brzo se javljaju i domaće djevojke za kandidatice.

Prva među njima bila je pok. s. Jeronima Buntić. Kako je za Mostarsku panoramu rekla provincijska predstojnica s. m. Zdenka Kozina, početni oblik djelovanja Provincije Svete Obitelji bio je rad u sirotištu i pučkim školama. - Vrijeme između dvaju svjetskih ratova vrijeme je procvata i rasta ove redovničke obitelji. Sestre otvaraju više redovničkih kuća, dječjih zabavišta i ženskih stručnih škola. Proširuju djelatnosti te djeluju u bolnici, a radile su i u kućanstvu nekih crkvenih ustanova. Dolaskom komunističke vlasti naglo je zaustavljen rad i rast Provincije. Sestrama je oduzeto pravo baviti se odgojno-obrazovnim radom. Podržavljene su škole, oduzete kuće, zabavišta i internati. Sustavni progon i uništavanje očitovali su se i kroz zatvorenje i mučenje mnogih sestara. Ostale su i bez krova i bez kruha. Pa, ipak, nisu izgubile vjernost idealima i pouzdanje u Boga. Kako se gotovo nigdje nisu smjele pojavljivati u redovničkom odijelu, prihvatile su u početku djelovanje u građanskom - istaknula je Kozina. Promjene nakon Domovinskoga rata opet su im otvorile mogućnost da se posvete djelatnostima bližim njihovoj izvornoj karizmi tako da su ponovno intenzivnije angažirane odgojno-obrazovnom radu. - U vlasništvu provincije imamo i tri dječja vrtića Sveti Franjo u Kiseljaku, Sveta Klara u Bijelom Polju i Bukovica kod Tomislavgrada. U Bijelom Polju je i Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić, a u Mostaru internat za studentice.

Socijalna i zdravstvena skrb

S mladeži radimo u vidu odgojno-molitvenih seminara. Sestre rade i u Majčinu selu u Međugorju, a nekoliko ih pomaže djevojkama trudnicama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. Prisutne smo i u socijalnoj skrbi, zdravstvenom i karitativnom djelovanju te medijima - kaže. Danas Provincija ima 204 sestre od kojih 17 privremeno zavjetovanih.

- Sestre naše provincije (jedna od 10 organizacijskih jedinica Družbe) djeluju u Hercegovini, Bosni, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD-u, a jedna kao misionarka u DR Kongo. Bog nam je darežljiv pa i u početnom odgoju imamo četiri djevojke: po dvije novakinje i kandidatice. Općenito, manjak zanimanja mladih za duhovni poziv kompleksno je društveno pitanje i stvar javnoga mnijenja u kojem se na razne načine veliča potrošački, individualistički i relativistički mentalitet u kojemu je sve dopušteno (vrijede samo užitak, moć, novac), iščezava osjećaj za grijeh, krepost i osobnu odgovornost - kazala je predstojnica Kozina za Mostarsku panoramu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?