Strasbourg

Čavara na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

28.03.2018.
u 12:19

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodi izaslanstvo BiH koje sudjeluje na 34. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koje se održava u Strasbourgu 27. i 28. ožujka 2018. godine, a čija je glavna tema „Upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini utemeljeno na pravima“.

Članovi Kongresa posebice će raspravljati o ulozi lokalnih i regionalnih izabranih zastupnika i službenika u integriranju dimenzije ljudskih prava u njihov svakodnevni rad. Razmatrat će se i dati na usvajanje nacrt rezolucije koja će pridonijeti promicanju i širenju primjera dobrih praksi koje provode lokalne i regionalne vlasti u Europi. 

Na dnevnom redu je i problem izbjeglica-djece bez pratnje, koji će biti tema posebne rasprave sa ciljem usvajanja rezolucije i preporuka.

Na Kongresu će biti razmatrana i izvješća o lokalnoj demokraciji u Andorri, Lichtensteinu, Monacu, San Marinu te izvješća o lokalnim izborima u „bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Gruziji.

Nekoliko rasprava će biti fokusirano na regionalni integritet i integritet nacionalnih država i na regionalni referendum kao demokratsko oružje. 

Na zasjedanju Kongresa će sudjelovati i 42 mlada izaslanika sa ciljem promocije sudjelovanja mladih u politici.

Glavni je cilj Kongresa osigurati sudjelovanje lokalnih i regionalnih vlasti u procesu europskog ujedinjenja i u radu Vijeća Europe. Jedna od njegovih najvažnijih zadaća jest promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije