Predsjednik FBiH

Čavara: Neki bi umjesto europskog, orijentalno nasljeđe u BiH

marinko čavara
31.08.2021.
u 20:58

"Najveća opasnost dolazi od onih koji su za EU - ali samo deklarativno, takvi bi rado EU novce, ali ne i EU kriterije za njihovo trošenje, htjeli bi se zaogrnuti europskim plaštem, a zadržati staru praksu - bilo nepotizma i korupcije, bilo diskriminacije i majoriziranja", istaknuo je Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odgovorio je na zastupnička pitanja koja mu je postavio predsjednik kluba Pokret u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

Na pitanje zbog čega je budućnost BiH dovedena u pitanje pa je potrebno razgovarati o budućnosti, Čavara je odgovorio da odgovorno ponašanje mora tražiti rješenje, odgovor na probleme koji su evidentni i taj odgovor, u sustavu parlamentarne demokracije, može proizaći jedino iz razgovora.

"Ostaje nejasno misle li oni koji su protiv razgovora da će probleme riješiti nekim hokuspokusom, čarobnim štapićem ili, možda, zabijanjem glave u pijesak? lli se uzdaju u neka nedemokratska sredstva i metode, u neke nove JNA, u vanjske intervencije i visoke predstavnike? Držim kako na temeljno pitanje, - kakva BiH? - postavljeno na ZAVNOBIH-u, a re-aktualizirano nakon demokratskih izbora 1990., isključivo mi sami možemo dati odgovor koji će biti istinski životan i trajan", kazao je Čavara.

"Svjestan sam, da vizija budućnosti BiH nije monolitna. Naprotiv, ona uvelike ovisi o političkim svjetonazorskim afinitetima protagonista. Neki državu nipošto ne vide u NATO-u. Drugi bi umjesto europskog radije orijentalno pravno nasljeđe. A, po mom mišljenju, najveća opasnost dolazi od onih koji su za EU - ali samo deklarativno, takvi bi rado EU novce, ali ne i EU kriterije za njihovo trošenje, htjeli bi se zaogrnuti europskim plaštem, a zadržati staru praksu - bilo nepotizma i korupcije, bilo diskriminacije i majoriziranja", istaknuo je Čavara, prenosi Klix. 

Zato, zaključuje Čavara, suočeni sa tim činjenicama različitih interesa i ciljeva, dakle vizija budućnosti, možemo odgovorno učiniti samo jedno: akceptirati naše "Hier und Jetzt", ovdje i sada, i razgovarati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?