nsrs

Čavić: RS prenosi nadležnosti u oblasti bankarskog sektora na razinu BiH

Dragan Čavić
27.12.2016.
u 21:18

Zastupnik NDP-a Dragan Čavić kazao je da se izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo u RS-u prenose nadležnosti s entiteta na razinu BiH.

Kazao je da je Agencija za bankarstvo RS-a do sada jedina mogla vršiti kontrolu banaka, a nakon usvajanja zakona ubuduće će biti moguće da nadzor vrši i neovisna revizorska kuća ili da superviziju vrši i Centralna banka. 

- Radi se o prijenosu ovlasti - rekao je Čavić tijekom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a, istaknuvši da ne bi bilo potrebe za izmjene zakona da je Agencija bila oslobođenja političkog utjecaja.

Upitao je zašto se zakonom uvodi imunitet određenim osobama iz rukovodstva Agencije za utvrđene nastale štetne posljedice, ukoliko to nisu učinile namjerno, ističući da se ovom odredbom nadležni u tom kontrolnom tijelu unaprijed amnestiraju.

Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija je, međutim, ponovio stav da formiranjem fonda za restrukturiranje banaka neće biti prenesene nadležnosti s RS-a na razinu BiH.

- Pitanje imuniteta se postavlja u svakom parlamentu. Supervizoru treba dati pravo i tražiti odgovornost – rekao je Tegeltija i dodao da se bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac nije pozivala na imunitet.

Kazao je da se izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a, koji je predložen radi usuglašavanja s novim Zakonom o bankama, uvode dodatne ovlasti i nadležnosti Agencije za bankarstvo, posebno u postupku restrukturiranja banaka. 

- Nadamo se da nikada neće biti potrebno da radi odbor za restruktuiranje banaka i da će odbor za nadzor u okviru Agencije mnogo više raditi, a neovisne supervizije praviti kvalitetnija izvješća i da će biti manje poremećaja na financijskom tržištu - dodao je Tegeltija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije