livno

CCI: Blagi pomak rada Vlade i Skupštine HBŽ-a

VLADA HBZ
15.07.2016.
u 18:37

Centri civilnih inicijativa danas su u Livnu prezentirali rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine.

Prema rezultatima koje su predstavile Ana Lučić, koordinator za medije CCI i Vesna Milas, konzultantica za monitoring, zabilježen je blagi pozitivni pomak u radu Vlade i Skupštine HBŽ-a.

Taj pomak je vidljiv najviše u lipnju mjesecu u broju mjera koje je aktualna vlada donijela što pokazuje i podatak o 85 razmotrenih mjera. To je, kaže Lučić, ujedno i najbolji mjesečni rezultat te vlade od njezina imenovanja. Po broju razmotrenih mjera u prvom polugodištu 2016. godine Vlada Hercegbosanske županije razmotrila je 272 mjere.

U izvješću se također navodi da je Vlada Hercegbosanske županije zakazala po pitanju utvrđivanja zakona. Međutim, u prvih 6 mjeseci 2016. godine realizirala je niz značajnih mjera čija bi uspješna primjena mogla pozitivno utjecati na poboljšanje kvalitete života građana.

Posebice se izdvajaju dvije utvrđene strategije - Strategija razvoja Hercegbosanske županije do 2020. godine utvrđena u prijedlogu i Strategija za borbu protiv korupcije utvrđena u nacrtu.

Prema izvješću Centra civilnih inicijativa županijska Vlada do konca prve polovice 2016. godine nije utvrdila svoj program rada u ovoj godini. Transparentnost rada Vlada Hercegbosanske županije je na zadovoljavajućoj razini i nakon svake održane sjednice na web stranici Vladi objavljuju se detaljne informaciji o realizaciji mjera koje su bile na dnevnom redu.

Centri civilnih inicijativa skreću pozornost institucijama vlasti u Hercegbosanskoj županiji na potrebu intenziviranja i povećanja učinkovitosti rada u nastavku godine i da što prije donesu Program rada za preostali dio godine i da na vrijeme pristupe kreiranju i usvajanju Programa rada i Proračuna za 2017. godinu.

Za Skupštinu Hercegbosanske županije je kazano da su u prvom kvartalu bili jedini u FBiH s tek jednom održanom sjednicom dok + je sa tri održane sjednice u drugom kvartalu Skupština Hercegbosanske županije značajno intenzivirala svoj rad, u odnosu na prethodni kvartal, ali je ukupno promatrano, to i dalje jedan od najlošijih rezultata među županijskim skupštinama..

U čak 3 mjeseca Skupština nije održala niti jednu sjednicu. U prethodnoj godini imali su sličnu situaciju - u čak 5 mjeseci u 2015. godini Skupština nije održala niti jednu sjednicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?