Livno

CCI o šest mjeseci rada vlasti HBŽ-a

19.07.2017.
u 09:00

Prvu polovinu 2017. u Hercegbosanskoj županiji obilježili su nastavak loših rezultata obiju institucija vlasti i politička kriza koja je, nakon više od godinu dana trajanja, okončana smjenom Vlade, točnije smjenom premijera i triju ministra. Hoće li to značiti i kraj loših rezultata, tek će se vidjeti, rečeno je na konferenciji za novinare CCI-ja u Livnu. Tako je u promatranom razdoblju Skupština HBŽ-a radila manje od dva sata mjesečno, a s 215 razmotrenih mjera županijska Vlada imala je veću produktivnost jedino od Vlade ZHŽ-a, istaknula je konzultantica za monitoring Vesna Milas te dodala:

- U HBŽ-u se i uz alarmantnu situaciju u društvu, vlast, takoreći od samog početka aktualnog mandata, bavi, prije svega, sama sobom. Dodajmo i da je od posljednjih općih izbora došlo do pada prosječne plaće u HBŽ-u. A Ana Lučić, glasnogovornica CCI-ja, istaknula je kako su ovdašnje vlasti po pitanju transparentnosti dosta zatvorene, posebice kada je riječ o njihovim primanjima, te dodala:

- U isto vrijeme, od 25 zastupnika, 16 ih je profesionaliziralo svoj status i na temelju toga redovito prima plaću. Usporedbe radi, zastupnici Skupštine ZDŽ-a, uključujući i rukovodstvo, nakon jednoglasno donesene odluke, kao rezultat visoke socijalne svijesti i društvene odgovornosti, ne primaju plaću za svoj angažman u tom zakonodavnom tijelu iako su im intenzitet rada i produktivnost daleko iznad one koju pokazuju zastupnici Skupštine HBŽ-a. Dodala je i kako, unatoč opetovanim zahtjevima, visinu zastupničkih, kao i primanja članova Vlade HBŽ-a iz CCI-ja nisu uspjeli doznati. Istaknuto je i da program rada Vlade HBŽ-a nije donesen navrijeme, a da je Skupština HBŽ-a jedina u Federaciji BiH koja u prvih šest mjeseci nije donijela program rada. Na konferenciji je naglašena potreba za značajnim intenziviranjem rada u ostatku godine. - Ističemo i potrebu organiziranja tematskih sjednica uz široko provedene javne rasprave na kojima bi se došlo do mjera kojima bi se moglo riješiti ili utjecati na rješavanje najvećih problema građana u HBŽ-u, kao što su nezaposlenost, “bijela kuga” i odlazak stanovništva - kazala je, među ostalim, Lučić i dodala kako u promatranom razdoblju nije usvojena ni jedna strategija. •

Ključne riječi
CCI

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije