Prognoza sezone

Čeka nas najtoplije proljeće u posljednjih nekoliko godina

07.05.2014., Koprivnica - Gradjani koriste suncano i toplo vrijeme da sami ili s partnerom uzivaju u setnji  ili da kratko pobjegnu od uzurbanog zivota i gradske guzve. Neki kao da ne primjecuju ljepotu koja ih okruzuje jer su zadubljeni u razmisljanja o
21.03.2016.
u 07:00

Meteorolozi iz BiH kažu kako i svjetske prognoze upućuju na to da će ovo biti jedno od toplijih proljeća, te kako je evidentan trend porasta temperature, pa se može očekivati da svako iduće bude toplije

Prema najavama iz FHMZ-a, proljeće će na prostoru BiH biti toplije ili nešto toplije u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura zraka, piše Večernji list BiH. Iako se očekuje toplije proljeće, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Hladnija razdoblja očekuju se u drugoj polovini ožujka i početkom svibnja. Nešto veća pozitivna odstupanja očekuju se u travnju.

Tromjesečna prognoza pokazuje kako očekivane količine oborina u proljeće trebaju biti nešto iznad do iznad prosječnih. Signal za manju količinu oborina postoji za prvu polovinu travnja, a za nešto veće količine sredinom svibnja. Meteorolozi iz BiH kažu kako i svjetske prognoze upućuju na to da će ovo biti jedno od toplijih proljeća, te kako je evidentan trend porasta temperature, pa se može očekivati da svako iduće bude toplije.

- Temperatura je već u veljači bila jako visoka, a ožujak je oko prosjeka, odnosno malo topliji. Ova godina kao da se pomaknula za jedan mjesec, pa nam je veljača izgledala kao ožujak, kazali su bh. meteorolozi. I maksimum oborina, koji je na ovom području bio uobičajen za kasno proljeće, odnosno lipanj, pomaknuo se na svibanj.

- To je posljedica globalnog zagrijevanja i porasta temperature. Ovisimo o Sredozemlju koje posljednjih godina bilježi nevjerojatno visoku temperaturu. Zime su blage i nema prilike da se more ohladi, a kada počinje proljeće, ono se dodatno brzo zagrijava i dosta je vlage. Zato su sve češći ekstremi - jake oborine koje se javljaju u jednom danu, kažu meteorolozi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?