Genjac:

Čeka se dogovor ključnih političkih subjekata za Grad Mostar

Genjac
FENA
09.03.2016.
u 14:45

- Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH je danas razmatrala moguće izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ali nije okončala rad.

Član radne grupe Halid Genjac je nakon sjednice kazao novinarima da ostaje još jedan sastanak da se konačno utvrdi tekst i da se konačni prijedlog dostavi u parlamentarnu proceduru, što bi trebalo biti u idućih sedam do deset dana.

Naveo je kako su završili određeni dio posla, napominjući kako su to uglavnom izmjene koje se tiču tehničkih aspekata, unapređenja nekih aspekata pripreme i provođenja izbora.

- Ovaj dio posla je završen usvajanjem 32 amandmana na Izborni zakon i jednog broja amandmana na Zakon o financiranju političkih stranaka. Ti amandmani koji se odnose na Zakon o financiranju političkih stranaka su provođenje najvažnijih preporuka GRECO-a, na način da se izbjegnu zaprijećene sankcije - kazao je Genjac.

Dodao je kako izmjene koje su predložene osiguravaju, u velikoj mjeri, provođenje najvažnijih preporuka GRECO-a.

Što se tiče Izbornog zakona BiH, Genjac navodi kako „nije bilo spremnosti u ovom trenutku, ili nije bilo suglasnosti, za ozbiljnije zahvate u smislu promjene cenzusa, odnosno izbornog praga, zatvaranja lista, pomjeranja općinskih izbora. Nije bilo konsenzusa“.

- Različita su stanovišta stranaka o ovim temama. Vođena je dugotrajna rasprava i ta pitanja u ovom trenutku nisu usuglašena. Neka od tih pitanja ostaju za period nakon općinskih izbora, a neka pitanja su, mislim, i definitivnio stavljena nad akta kao što je pitanje izbornog praga, zatvaranja lista, itd. - smatra Genjac.

Što se tiče Grada Mostara, Interresorna grupa nije otvarala pitanje sadržajne rasprave o samom rješenju za Grad Mostar u smislu provođenja presude Ustavnog suda BiH, jer se opredijelila „da se čeka dogovor ključnih političkih subjekata u Mostaru, a to su prije svega SDA i HDZ, i da se nakon tog dogovora ili usuglašavanja rješenja, na Interresornoj grupi razmatra i prihvati takvo rješenje“.

- Ukoliko ne bude takvog dogovora, onda će Interresorna grupa razmatrati šta da uradi i šta može uraditi u smislu osiguranja pretpostavki za održavanje izbora u gradu Mostaru - kazao je Genjac.

Podsjetio je kako posljednjih nekoliko mjeseci traju intenzivni razgovori gradskih odbora SDA i HDZ-a i njihovih najužih političkih rukovodstava u nastojanju da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje.

- Mogu samo reći da određenih napredaka ima. Radimo na modelima i SDA je ponudila prijedlog koji bi mogao biti prihvatljiv i HDZ-u, jer zadovoljava one principe, onaj okvir koji smo na početku uspostavili, kako je Grad Mostar jedinstven, kako je administracija jedinstvena, kako ima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika i kako imaju odgovarajuće jedinice lokalne samouprave putem kojih bi se osiguralo isključenje majorizacije ili dominacije bilo koga u Mostaru - pojasnio je Genjac.

Dodao je kako je prerano iznositi definitivne stavove o tom rješenju, jer su razgovori u tijeku.

- Prijedlog je otvoren, prijedlog je na stolu. On je dobra osnova da se razgovara. U sebi sadrži sve elemente koje sam naveo i tijekom razgovora moguće je napraviti određene korekcije u rješenju, stalno nastojeći da se zadovolje ovi principi - naveo je Genjac.

Misli da je to rješenje „koje je najozbiljnije u ovom trenutku“.

- Pošto je ogroman problem Grada Mostara imamo jedan vrlo ozbiljan prijedlog. Mislim kako bi se trebalo pozabaviti tim rješenjem i uložiti maksimalno napora i spremnosti na maksimalan kompromis da se konačno pronađe rješenje - kazao je Genjac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?