Još jedan neuspio krug pregovora o novoj Vladi HNŽ-a

Čeka se odluka DF, ili SDA i HDZ sami prave Vladu HNŽ

sss
10.04.2015.
u 09:12

Nakon trosatnog sastanka predstavnika HDZ-a BiH, SDA i Demokratske fronte, ponovno nije bilo dogovora o formiranju nove županijske Vlade. Kako su nam rekli sudionici sastanka, problem je još jednom u predstavnicima DF-a koji unatoč činjenici da imaju samo dva zastupnika u Skupštini HNŽ-a, žele isti broj resora u Vladi HNŽ-a. - Oni i dalje ne žele pristati na to da imaju jedno ministarsko mjesto s obzirom da imaju dva zastupnika u Skupštini HNŽ-a. Ostavljeno je još neko vrijeme predstavnicima DF-a da prihvate ono što im nude SDA i HDZ BiH, a ako to ne prihvate, vjerojatno će se ići u formiranje manjinske Vlade u Mostaru - rekli su nam sudionici s kojima smo razgovarali.

Velika nervoza

Oni su i posvjedočili kako su predstavnici Demokratske fronte na pregovorima bili izuzetno nervozni, te kako su u nekoliko navrata prijetili napuštanjem sastanka. - U konačnici su im predstavnici ostalih stranaka poručili da mogu napustiti sastanak ako žele, ali kako se trenutačno pozicije neće mijenjati. Bilo je puno telefoniranja i izlazaka sa sastanka od predstavnika DF, ali na kraju ni to nije rezultiralo konačnim dogovorom. Još nije poznato kada bi se mogao održati idući krug pregovora - istaknuli su naši sugovornici. Da je koalicija između SDA i DF na klimavim nogama i u ovoj županiji, potvrdio je predsjednik Županijskog odbora SDA Salko Sokolović rekavši kako su iz DF-a tražili dvije pozicije iz bošnjačke kvote u čemu su, naglasio je, bili kategorični.

DF bošnjačka stranka

- Smatrali smo DF multietničnom političkom strankom, ali je on, evo, čini se, pokazao pravo lice da je bošnjačka, a ne multietnička stranka, kako se predstavljaju u javnosti. Sada je potrebno što prije pronaći unutar Skupštine HNŽ ili partnere ili “ruke” da imamo Vladu, kazao je on. Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Rafael Gagro, iscrpljene su sve mogućnosti i prijedlozi u vezi formiranja izvršne vlasti, ali predstavnici DF-a nisu htjeli odustati od dvije ministarske pozicije, što je njihov stav od prvog dana. - Oni imaju dva zastupnika u Skupštini, SDA sedam, a mi 11. Posljednja poruka DF-a je bila kako neće prihvatiti prijedlog da HDZ dobije šest pozicija, SDA pet, a oni jednu, kako su to predložili iz SDA i što je za nas prihvatljivo. Stoga, prijedlog SDA je bio da nađu novog partnera, što smo mi prihvatili kako bismo, napokon, imali Vladu, rekao je Gagro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?