Senad Softić potvrdio

Centralna banka BiH rasporedila 649 milijuna KM od MMF-a

novac
03.06.2020.
u 16:24

Nakon što je jutros dobila prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 649 milijuna KM,  Centralna banka BiH danas je rasporedila ovaj novac prema entitetima i Brčko Distriktu. Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" guverner Senad Softić.

Odluka je potpisana, novac je već raspoređen entitetima i Brčko Distriktu - rekao je Softić. 

Riječ je o iznosu od oko 330 milijuna eura (649 milijuna KM) za borbu protiv epidemije koronavirusa i saniranje ekonomskih posljedica koji je MMF odobrio BiH početkom travnja, a dogovor oko raspodjele dogovorili su lideri na sastanku 11. travnja s članovima Delegacije EU i Veleposlanstva SAD.

Novac je bio uplaćen i nalazio se na računu Centralne banke BiH, ali je potrebna bila posebna odluka Vijeća ministara.

Prema ovoj odluci 330 milijuna eura se dijeli na način da entitetu RS pripada 37,5 posto, FBiH 61,5 posto, te se novac koji pripada FBiH podijelio na način da 50 posto ostaje na federalnoj razini, a 50 posto ide županijama. To je dogovoreno i u pismu namjere s MMF-om.

Dakle, FBiH je od ukupnog iznosa pripalo oko 396,9 milijuna KM. Polovica tog iznosa, oko 198,4 milijuna KM, ostalo je na entitetskoj razini, a isti iznos se podijelio na deset županija prema broju stanovnika.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?