Domaljevac

Cesta duga pet i pol kilometara spaja dva entiteta i tri općine

30.12.2015.
u 07:25

Vrijednost projekta blizu 80 posto općinskog proračuna, što govori o njegovu značaju za nas, ali i za okruženje, rekao je načelnik Jurkić

- U Domaljevcu je održana svečanost u povodu završetka projekta, kako je rečeno, najznačajnijeg kapitalnog objekta ne samo za općinu Domaljevac-Šamac, već i za okruženje. Gradnja 5 km duge ceste trajala je nepunih pet godina, a posebnim je čini njezin međuentitetski karakter (povezuje rubna područja FBiH i RS). Cesta je i međuopćinska poveznica susjednih općina Orašje i Domaljevac-Šamac preko Oštre Luke, piše Večernji list BiH. Često smo ovu cestu zvali i povratnička jer zapravo povezuje povratničke mjesne zajednice Grebnice i Brvnik s općinskim središtem - Domaljevcom. Kraj godine općina Domaljevac-Šamac na čelu s načelnikom Mariom Jurkićem obilježila je svečano završetak tog važnog kapitalnog objekta uz nazočnost predstavnika institucija tog posavskog područja.

Važan kapitalni projekt

Prometovanje dionicama ceste na tromeđi općina, koja je sada dobila novu asfalstnu cestu, prije pet godine bilo je kao putovanje zonom sumraka. Ne samo što su udarne rupe predstavljale problem, već su i minirana područja sezala sve do same ceste. Cesta je sada moderno uređena, u naseljenom dijelu povratničkog Brvnika i s rasvjetom, a od svih problema ostao je još samo nedovršen posao na uklanjanju preostalih smrtonosnih minskih polja koja su upravo u povratničkom Brvniku u samo jednom danu odnijela čak pet života.

- Veliki dio posla na razminiranju je već završen, a kako su ovi projekti preskupi za lokalnu zajednicu, ponovno će se osloniti na donatore i institucije koje će prepoznati važnost tog projekta, kazala nam je jedina predsjednica mjesne zajednice u Posavini Dragica Pejić, iz povratničkog Brvnika, naseljenog većinski srpskim povratnicima, u kojem živi i nekoliko romskih obitelji.

Značajan projekt

- Kraj godine obilježavamo uspješno završenim značajnim kapitalnim projektom, a kako je vrijedan blizu milijun i pol maraka, što je oko 80% našeg godišnjeg proračuna, to dovoljno govori koliko je važan.

Spojili smo s općinskim središtem povratničke mjesne zajednice, a preko Oštre Luke i s Orašjem što daje dodatni impuls za gospodarsko povezivanje.

Oštra Luka i Domaljevac tradicionalno su povezani i preko najviše sklopljenih brakova pa se nadamo vratiti bar taj prijeratni prosjek.

Hvala svima donatorima, institucijama koje su prepoznale potrebu naše zajednice, u prvom redu Federalnom ministarstvu prometa, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, UNDP-u te posebno bivšem načelniku Željku Josiću koji je započeo ovu priču 2009. godine s prvom fazom radova koji su uspješno ovih dana završeni, kazao je načelnik Jurkić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?