uno bih

Cestarina donijela oko 620 mil. maraka

19.01.2019.
u 19:51

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH lani je od naplate cestarine prikupila prihod veći od 620 milijuna KM, što je za oko 62 posto više u odnosu na godinu ranije. U 2017. godini od cestarine je prikupljeno više od 382 milijuna KM. Od 1. veljače prošle godine u BiH se primjenjuje novi Zakon o trošarinama, na osnovi kojeg je cestarina uvećana s 0,10 na 0,25 maraka po litri goriva. Namet je povećan kako bi bio prikupljen novac za izgradnju autocesta i gradnju i rekonstrukciju drugih cesta. Analizirajući rezultate postignute u prošloj godini, čelnici UNO-a u četvrtak su u Banjoj Luci istaknuli kako su prihodi od cestarine, uz one od PDV-a i trošarine na uvozne proizvode, u prošloj godini najviše utjecali na ostvarenje rekordnih prihoda Uprave od 7,6 milijardi maraka.

- Na osnovi cestarine FBiH je doznačeno 188,5 milijuna maraka, 124,6 milijuna maraka pripalo je RS-u, a 6,4 milijuna Distriktu Brčko - rekla je šefica Odjela za analizu rizika Uprave Sabina Kuršumović. Ona je naglasila kako UNO u posljednjih šest godina bilježi konstantan rast prihoda te da su lani ostvarena 552 milijuna maraka više bruto prihoda u odnosu na godinu ranije.

- Iz tekućeg priljeva izdvojeno je 1,37 milijardi KM za povrat, a od ukupnih bruto prihoda doznačili smo 750 milijuna za financiranje institucija BiH - navela je Kuršumović. U UNO-a su istaknuli kako je najznačajnija reforma koju provode uvođenje elektroničke komunikacije s poreznim obveznicima.

- Registriralo se oko 43.000 korisnika elektroničkih usluga, a ostalo je još oko 2500 obveznika koji to mogu učiniti u idućih nekoliko dana - rekla je šefica Odsjeka za obradu poreznih prijava u UNO-u Milica Vidović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije