jedan od najvažnijih nutrijenata

Često si umorna, zaboravna i osjećaš trnce u rukama i nogama? Provjeri nedostaje li ti ovaj vitamin

shutterstock
27.05.2020.
u 08:10

Vitamin B12 jedan je od najvažnijih nutrijenata koji sudjeluje u brojnim procesima u tijelu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav. 

Najbolji izvor ovog vitamina je hrana životinjskog podrijetla, od odnosno meso i mesni proizvodi, riba (posebice losos), škampi, školjkaši (posebice kamenice i Jakobove kapice) i jaja. U nešto manjoj mjeri zastupljen je u mlijeku i mliječnim proizvodima te cjelovitim žitaricama, piše miss7.24sata.hr

Ipak, kako starimo, sposobnost našeg tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane postupno se smanjuje. Nedostatak ovog vitamina može utjecati na sve dobne skupine, no posebno je izražen kod žena u dobi između 40 i 60 godina te vegetarijanaca. 

Ipak, postoje određeni simptomi koji ti mogu ukazati kako uzroci tvog narušenog zdravlja možda leže upravo u nedostatku ovog vitamina, a mi ti ih donosimo u nastavku.

1. Slabost i umor 

Jedan od ranih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. To je zato što, kada razina B12 postane preniska, tijelo nije u stanju proizvesti crvena krvna zrnca stanice potrebna za isporuku kisika, a kao rezultat toga može se razviti anemija. Problem je što je takva vrsta umora prilično nejasna jer se taj simptom može pripisati drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna. Ako patiš od konstantnog umora, a ne možeš mu odrediti konkretan uzrok, trebala bi posjetiti liječnika kako bi on na temelju analize tvoje krvne slike mogao utvrditi da li je eventualni uzrok umora upravo nedostatak ovog vitamina.

2. Trnci u rukama i nogama

Mijelin je mekana bijela višeslojna ovojnica sastavljena od lipida i bjelančevina, koja obavija neka živčana vlakna kralježnjaka. Ona ima ulogu električnog izolatora te osim što štiti živce ubrzava živčane impulse, a to nam omogućuje da u rukama i nogama imamo bolji osjet. No stvar je u tome da organizam za proizvodnju mijelina treba upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno mijelin se počinje razgrađivati. Zbog toga dolazi do smanjenje brzina protoka impulsa živcima, što uzrokuje trnce u rukama i nogama. Ako ti se ovo učestalo događa obavezno posjeti liječnika. 

3. Problemi s ravnotežom 

Razgradnja mijelina može utjecati i na pojavu problema s ravnotežom budući da direktno utječe na tvoju propriocepciju, odnosno osjećaj za kretanje i položaj tijela. Upravo je ona ključna za održavanje ravnoteže! Stoga, ako odjednom teže zadržavaš tlo pod nogama ili ti prostorna orijentacija počinje zadavati probleme, ne bi bilo naodmet posjetiti liječnika i provesti analizu krvne slike.

4. Zaboravljivost 

Nedostatak mijelina mogao bi se, osim na optimalno funkcioniranje živčanog sustava, odraziti i na rad mozga te doprinijeti tome da češće zaboravljamo. Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravljivost, ali ako ustanoviš da sve više zaboravljaš i da se u sve većem broju situacija osjećaš kao da si pala s Marsa, obavezno provjeriti razinu ovog vitamina. 

5. Depresija 

Ako si u posljednje vrijeme primijetila da se osjećaš potišteno, a da za to nemaš konkretan razlog, možda se on krije upravo u nedostatku vitamina B12. Kod pojedinaca prekid proizvodnje mijelina može dovesti upravo do depresije. Liječnici još uvijek nisu sigurni zašto nedostatak vitamina B12 povećava rizik od nastanka depresije, ali to može imati veze s činjenicom da on sudjeluje u sintezi kemikalija u mozgu, poput serotonina i dopamina, koje pomažu u regulaciji raspoloženja.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije