Obratite pažnju

Često vas boli trbuh i imate problema s probavom? Liječnica upozorava na poremećaj koji se sve više javlja

stomak, bol
Shutterstock
26.02.2021.
u 19:57

Iako poremećaj ne predstavlja životno ugrožavajuće stanje, može narušava kvalitetu života

Sindrom iritabilnog crijeva jedan je  od najčešćih poremećaja probavnog sustava koji je karakteriziran kroničnim bolovima u trbuhu, promjenom ritma crijevnog pražnjenja i izgleda stolice, pojasnila je dr.med Antonela Muslim, specijalistica gastroenterologije te dodala kako se procjenjuje da je razlog za oko 50 % posjeta gastroenterološkoj ambulanti, piše Ordinacija.hr

U današnje vrijeme prevalencija sindroma iritabilnog crijeva ima tendenciju rasta što se može pripisati modernom načinu života koji podrazumijeva ubrzani tempo, prevelike ambicije, kontinuiranu psihičku napetost i stres, manjak fizičke aktivnosti te konzumaciju brze i konzervirane hrane.

Iz svakodnevne prakse liječnica uočava da značajan broj pacijenata sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva kao vodeći stresni čimbenik navodi aktualnu pandemiju SARS-CoV-2 virusa. Sukladno tomu je za očekivati da će se  broj pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva povećati.

Sindrom iritabilnog crijeva je oko 2-2,5 puta češći kod žena u odnosu na muškarce, no razlog zbog kojeg žene pokazuju povećanu ranjivost za ovaj poremećaj uglavnom je nepoznat.

Koje male promjene možete uvesti u rutinu?

1. SMANJITE ILI ELIMINIRAJTE ALKOHOL

Alkohol iritira, a samo jedno piće može uzrokovati gastrointestinalne probleme u nekih ljudi.

2. IZBACITE KAVU (UKLJUČUJUĆI I ONU BEZ KOFEINA)

Zbog kofeina mogu se javiti simptomi sindroma iritabilnog crijeva, a zrna kave sadrže enzime koji iritiraju probavni trakt.

3. PRIPAZITE NA UNOS MLIJEČNIH PROIZVODA

Ako vam mlijeko i drugi mliječni proizvodi smetaju, možda ste netolerantni na laktozu. Porazgovarajte s liječnikom o tome što može biti uzrok vašeg problema. Mliječni proizvodi smetaju nekim osobama sa SIC-om, čak i kada nisu netolerantni na laktozu.

3. PROBAJTE PROBIOTIKE

Probiotici, poput lactobacillusa, kod nekih ljudi mogu smanjiti bol u trbuhu i plinove.

4. PRIPAZITE ŠTO PIJETE

Pijte osam čaša vode dnevno. Poželjno je izbjegavati i gazirana pića. Sokovi često sadrže kofein i umjetne zaslađivače, pa može doći do gastrointestinalnih problema.

5. JEDITE ČETIRI DO PET MALIH OBROKA DNEVNO

Ovako nećete pregladnjeti i dovesti se u situaciju u kojoj se prejedate. Veliki obroci također mogu uzrokovati grčeve i proljev. Uravnotežite unos vlakana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije