pripazite

Četiri posljedice pretjerane roditeljske popustljivosti u odgoju djece

dijete
ilustracija
04.07.2022.
u 09:50

Jedna od najozbiljnijih posljedica popustljivosti je da može uzrokovati da djeca razviju probleme u ponašanju

Odgoj uz pretjeranu popustljivost može uzrokovati nisko samopoštovanje djeteta. Pretjerano tolerantni roditelji ponekad ne uspostavljaju jasno određena pravila, a djeca se mogu osjećati zbunjeno i nesretno.

Šteta uzrokovana nepostavljanjem jasnih granica obično je rezultat toga što roditeljima nedostaju alati za nametanje discipline.

Problemi s ponašanjem
Jedna od najozbiljnijih posljedica popustljivosti je da može uzrokovati da djeca razviju probleme u ponašanju. Problemi se javljaju jer im se od malih nogu ne daju pravila ili ograničenja, prenosi Index.

Nisko samopouzdanje
Zlouporaba slobode, nedostatak pravila i nepostojanje zdravog odnosa s roditeljima koji je izgrađen na poštovanju i razumijevanju mogu uzrokovati negativne posljedice kao što je nisko samopouzdanje.

Lijenost
Nedostatak jasnih pravila i rutina može spriječiti djetetov razvoj osjećaja odgovornosti. To dovodi do razvoja loših navika i odgađanja obavljanja obveza koje dijete ima, a koje su prilagođene njegovoj dobi.

Nesposobnost rješavanja vlastitih problema
Pretjerana popustljivost može kompromitirati dječji razvoj društvenih i emocionalnih vještina potrebnih za samostalno rješavanje problema. Neke od ovih vještina mogu se razviti samo poticanjem emocionalne inteligencije koja se postiže uz poticaj i vodstvo roditelja.

Većina stručnjaka za roditeljstvo slaže se da je pozitivna disciplina neophodni element dobrog odgoja. Pomaže djeci da shvate da njihova djela imaju posljedice, stoga je važno da roditelji postave jasna pravila, kako piše stranica You Are Mom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije