Fondacija Tehnološki park Posušje

Četiri suvremena CNC stroja za obradu metala i plastike stavljena u funkciju

06.10.2019.
u 07:00

Četiri najmodernija CNC stroja za obradu metala i plastike, koja će služiti za obuku srednjoškolaca iz Zapadnohercegovačke županije, ali i svih ostalih zainteresiranih za stjecanje zvanja CNC operatera, jučer su stavljena u funkciju. Strojevi se nalaze u Posušju, u Tehnološkom parku u sklopu Logističkog centra, koji je jučer i službeno otvorio svoja vrata. Fondacija Tehnološki park Posušje opremljena je CNC strojevima kroz projekt Compete Plamet. Financira ga EU kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014. - 2020. Program provode JU Razvojna agencija ZHŽ-a, Općina Posušje i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.
 “Ovaj događaj tek je početak jednog procesa u kojem slijedi radi i trud da bi se na kraju moglo reći kako je projekt uspio”, kazao je načelnik općine Posušje Branko Bago. Osvrnuo se na to koliko je bitan osnutak Fondacije Tehnološki park Posušje, prije svega zbog izobrazbe srednjoškolskih kadrova jer će upravo srednjoškolcima koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja nabavljeni strojevi omogućiti adekvatnu obuku. Naglasio je i bitnost procesa dvojnog obrazovanja. “Ono se ogleda kroz uvođenje prakse i uključuje suradnju s našim gospodarskim društvima i tvrtkama kako bi učenici po njezinu završetku već bili spremni za tržište rada”, poručio je Bago. Radoslav Luburić, ravnatelj JU Razvojna agencija ZHŽ, rekao je kako je vrlo bitno da se okupe predstavnici poduzetnika javnog sektora, srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova i predstavnici istraživanja i razvoja u Mrežu znanja, koja ima cilj zajednički definirati aktivnosti koji će voditi u povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike. “Fondacija Tehnološki park Posušje presedan je u formi pravne osobe koju osnivaju tijela javne uprave jer je prva i jedina ovakva organizacija do sada osnovana u FBiH”, kaže Luburić. Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić konstatirao je kako je ovaj projekt već uspio jer su stvoreni preduvjeti za podizanje kvalitete proizvoda i obrazovanja ljudi i konkurentnosti gospodarskih subjekata na tržištu. “Stvaranjem uvjeta, kao što su ovdje, mlade ćemo zadržati. Međutim, događa se jedan trend. Nove tehnologije prebrzo se razvijaju, prebrzo zastarijevaju i naš obrazovni, i ne samo naš obrazovni sustav, već, primjerice, sustavi u Njemačkoj ili Austriji ne mogu odgovoriti dovoljno brzo i upravo ovakva mjesta, tehnološki parkovi, mjesta su gdje se te tehnologije uz suradnju gospodarstva, akademske zajednice i politike mogu ubrzati”, naglasio je Stojkić. Pero Lončar, koji se obratio ispred tvrtke Lončarplast, podsjetio je na činjenicu kako obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada. Mišljenja je da treba ulagati u nove tehnologije, educirati ljude, ali i raditi na podizanju osobnih dohodaka mladih ljudi. Događaju su nazočili i predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ivan Jelčić, koji je ranije obnašao dužnost ravnatelja HERAG-a, za čijeg je mandata i pokrenut ovaj projekt, Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, kao i Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja,
poduzetništva i obrta.•

Ključne riječi
CNC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije