Navodeći statistiku obavještajna agencija upozorava 
na velike razlike

CIA tvrdi: Bošnjaka je 48%, Srba 37,1, 
a Hrvata 14,3 posto

Neki podaci CIA-e stoje od vremena Clintonove ere
Foto: VL FOTO
03.01.2015.
u 10:17

CIA nije ažurirala podatke o članovima Predsjedništva

Najobavještenija obavještajna služba na svijetu, američka CIA, BiH opisuje kao zemlju dramatičnih razlika, od velikih potencijala do komplicirane države, razmjerno zadužene, procjenjuje da Bošnjaka nema više od 50 posto, upozorava na rute droge koje kroz nju prolaze, kao i na povećan broj ljudi koji napuštaju zemlju.
Nisu ažurirani
Po procjenama, koje je objavila CIA i koji nisu modificirani najmanje posljednja dva mjeseca, jer još uvijek stoji popis starih članova državnog Predsjedništva - Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, unutar BiH živi 48% Bošnjaka, Srba je 37,1%, a Hrvata 14,3%, dok je nacionalnih manjina koje se u BiH nazivaju ostali oko 0,6%. Istodobno, najveća je razlika između broja Bošnjaka, koji su u najvećem broju muslimani, i njih je po tim procjenama 40%, pravoslavaca 31%, dok je jedino pripadnika Rimokatoličke crkve 15%, što je više od broja Hrvata u ovoj zemlji. 
BiH po CIA-i ima katastrofalne omjere oko broja rođene djece, umrlih, ali i onih koji sele iz ove zemlje. Po stopi smrtnosti, BiH se nalazi na visokom 54. mjestu jer bilježi 9,6 smrti na 1000 stanovnika po podacima iz 2014. godine. Istodobno, po stopi novorođene djece, BiH se nalazi na samome dnu, na čak 218. mjestu. U BiH se rađa 1,2 djece po ženi godišnje, a istodobno zemlju napušta svaki njezin 3000. stanovnik, po čemu je BiH na 132. mjestu u svijetu.CIA izvješćuje i o velikim ekonomskim i političkim iskušenjima s kojima se suočava BiH. Najveći prioriteti su ubrzavanje integracije u Europsku uniju, jačanje fiskalnog sustava, reforma javne uprave, priključenje u članstvo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Bh. vlasti suočavaju se s ogromnim problemom koji se stvorio nakon velike ekonomske krize nastale 2008. godine zbog čega je 2009. godine BiH potpisala novi stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi uspjela pokriti razmjerno velika socijalna izdvajanja. Pri tome se navodi da su izdvajanja države, uključujući troškove vlasti, jako velika i iznose oko 40 posto BDP-a.
Privatizacija
CIA navodi i da su velike državne kompanije u BiH još uvijek neprivatizirane zbog sporosti donošenja odluka između nacionalnih stranaka. CIA izvješćuje i o tome da je tek oko 20 posto poljoprivrednih površina u BiH obrađeno, dok ih čak oko 80 posto stoji neobrađeno ili nema uređen status. Velikim problemom Američka obavještajna agencija smatra probleme ilegalnih ruta trgovine drogom i ljudima. Posebno se ističe dio tzv. balkanske rute heroina prema zapadnoj Europi. U manjem dijelu to se odnosi na marihuanu. Zemlja je i dalje ‘ranjiva na kriminalne aktivnosti, pranje novca, slabu primjenu zakona i veliki stupanj korupcije’.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije