konferencija u organizaciji HKD Napredak i EZA

Čiča: U BiH se stvaraju kadrovi koji ne mogu pronaći svoje mjesto u proizvodnom procesu

12.10.2020.
u 11:16

Nikola Čiča govorio je o obrazovnoj problematici u Bosni i Hercegovini i usklađenosti programa u dva entiteta koji stvaraju ozbiljan problem proteklih 30 godina, a njegovo rješenje vidi micanjem politike iz procesa obrazovanja

Međunarodna konferencija u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (EZA) održana je proteklog vikenda (8-10. listopada 2020.) u Zagrebu, a tema seminara bila je Bolje obrazovanje i cjeloživotno učenje preduvjet za bolju budućnost mladih.

U uvodnom obraćanju dr. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak pozdravio je sve nazočne kao i one koji zbog pandemije Covida 19 nisu uspjeli osobno doći u Zagreb, ali su svoje aktivno sudjelovanje na konferenciji  ostvarili putem video linka, priopćio je HKD Napredak. 

Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik EZA-e također nije mogao doći na konferenciju, a sudionicima se obratio prigodnim pismom u kojem naglasio kako je HKD Napredak uvijek je pažljivo i točno birao teme ključne za rasprave o zajedničkoj ulozi socijalnog dijaloga  te da rasprave koje će se voditi na konferenciji nisu samo važne za trenutačno stanje nego je ključno i dati odgovora na njih.

-HKD Napredak je uvijek bio uključen u edukaciju ne samo mladih ljudi nego i stalnom edukacijom odraslih dajući dobar primjer   ove prakse za balkansko područje, zahvaljujući promociji socijalnog dijaloga. Jačajući strukovno obrazovanje i obrazovanje u širem smislu je sigurno zadatak svih nas te ovaj vaš seminar predstavlja dobru praksu u  najboljem smislu, naglasio je Sciacqua.

Skup je pozdravila i Katarina Milković, zamjenica pročelnika za obrazovanje Grada Zagreba koja je čestitala organizatorima na uspješnoj organizaciji i dobro odabranoj temi konferencije.

U radnom dijelu dr. Nikola Čiča govorio je o obrazovnoj problematici u Bosni i Hercegovini i usklađenosti programa u dva entiteta koji stvaraju ozbiljan problem proteklih 30 godina, a njegovo rješenje vidi micanjem politike iz procesa obrazovanja. Problem je i veliki odlazak mladih u inozemstvo, a stanje u obrazovanju je već odavno alarmantno. Nema koordinacije između gospodarstva i obrazovanja pa se tako stvarju kadrovi koji ne mogu pronaći svoje mjesto u proizvodnom procesu.

Andrea Uroić Landekić, voditeljica Službe strukovnog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, govorila je o reformi obrazovanja i usklađivanju s postojećim zakonodavstvom. Strukovno obrazovanje pripremano je prema primjerima članica EU (Austrija, Njemačka i Švicarska) u partnerstvu s poslodavcima. Program se ne može kopirati ali se može prilagoditi postojećim uvjetima u zemlje u kojoj se želi primijeniti. Veoma bitan je i rad na stručnom usavršavanju  nastavnog kadra te što boljem povezivanju s poslodavcima.

Pored navedenih svoja izlaganja su predstavili i izlagači: Marko Juranić, profesor na Vimal – Akademiji za razvoj ljudskih potencijala, Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca, Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a putem video linka predavanja su održali Ena Lučić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli i predsjednica Napretkove podružnice u Živinicama, Mateusz Szymanski, povjerenik za mlade Nacionalnog povjerenstva Solidarnost NSZZ Solidarnošć iz Poljske, Filip Zloušić,  bivši predsjednik HKD Napredak – Glavne podružnica Beč, Emilija Zdravkovska, članica nezavisnih autonomnih sindikata Makedonije (UNASM) iz Sjeverne Makedonije, Josip Milić, član Saveza nezavisnih sindikata Federacije BiH.

Drugi dan konferencije svojim vrlo zanimljivim izlaganjem otvorila je Carmen Majetić Pavić, menadžerica ljudskih potencijala – Targos d.o.o. koja je upozorila na stanje u našem obrazovanju koje se mora prilagoditi novim svjetskim trendovima u kojima zaposlenici tijekom svog radnog vijeka promjene karijeru 4 – 5 puta. Mlade treba usmjeravati u onom smjeru gdje su dobri, a ne popravljati loše. Bitne su osobne vještine kao i digitalne vještine i vještine promišljanja i djecu treba naučiti misliti i ponuditi im drugačiji pristup. Promjene se moraju napraviti sada i odmah kako bi se uspio uhvatiti trend novih poslova koji dolaze na tržište rada.

Profesor Stjepan Šterc izložio je probleme lošeg demografskog stanja u Hrvatskoj, ali isto tako i lošem stanju u cijeloj Europi, kao i o problemima migracije koji će prema sadašnjim trendovima u kratkom roku izmijeniti demografsku sliku na cijelom europskom kontinentu. Situacija je suviše ozbiljna i pitanje je koliko uopće ima vremena da se nešto ozbiljnije promijeni. Na konferenciji je izlagao i prof. Dejan Nemčić  koji je iznio svoja iskustva u obrazovanju, a putem video linka svoja izlaganja drugog dana konferencije iznijeli su i Sali Metani, voditelj inozemnog odjela Nezavisnog sindikata hrane, poljoprivrede, trgovine i turizma Albanije, Lubica Černa, predsjednica Nezavisnog kršćanskog sindikata Slovačke (NKOS), Boris Marđenović, izvršni direktor Zanatsko-poduzetničke komore Crne Gore.

U radu konferenciji aktivno su sudjelovali dopredsjednici HKD Napredak Miroslav Landeka, Josip Križanović, Dražen Vikić Topić, počasni predsjednik HKD Napredak dr. Franjo Topić, članovi Središnje uprave HKD Napredak Josip Nikolić, Franjo Bratić, Ivica Kovačević, Ivana Barišić, dopredsjednica HKD Napredak Zadar prof.dr. Vanda Babić i povjerenik HKD Napredak Zagreb Goran Štrbac.

Sudionici konferencije složili su se da obrazovanje ne smije biti uniformirano i da se mora raditi na poboljšanju dualnog sistema kod strukovnog obrazovanja između škola i partnera u ekonomiji. Bitan preduvjet za to je povećanje plaća i stimulacija obrazovnog osoblja čiji je posao podcijenjen iako su oni nositelji obrazovanja. Uočeni negativni trend u manjku osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, a rješenje se vidi u boljoj demografskoj politici i zaustavljanju prirodnog pada nataliteta i zadržavanjem mladih od iseljavanja kroz povećanje zaposlenosti i stvaranjem održivih projekata.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije