Pojeftinjenja goriva

Cijena dizela 1,76 KM, benzina 5 - 10 feninga veća

08.09.2015.
u 06:30

Hoće li se ovakve cijene zadržati u BiH ili će još padati, ostaje nepoznanica

Pojeftinjenje goriva o kojem se posljednjih mjeseci intenzivno piše i govori u medijima, nastavilo se i u novom tjednu mjeseca rujna. Za pet feninga cijene su pale na većini benzinskih crpki, piše Večernji list. - Naravno da ne prate sve benzinske crpke isti trend. Evo, ovdje je cijena 1,76 KM, dok je na nekim drugim crpkama dizel skuplji do 5 ili 10 feninga, govori nam čovjek na jednoj crpki u Ljubuškom gdje smo se zaustavili provjeriti cijene goriva. Benzin je, ovisno o crpki, od 1,81 KM pa sve do 1,91 KM. Među građanima vlada zadovoljstvo što su cijene goriva ovako niske, ali, gledajući dosadašnja iskustva, strahuju da će ono ponovno biti skuplje.

Situacija u svijetu

- U mjesec dana dogodila su se čak 4 pojeftinjenja za 5 feninga. Radi se o procesu koji traje i zahtjevi za obaranjem cijena pristizali su nam cijeli protekli tjedan. Teško je špekulirati o tomu hoće li se pad cijena nastaviti. Naravno, sve ovisi o situaciji na svjetskom tržištu, kazali su nam u Federalnom ministarstvu trgovine. U posljednjih tjedan dana cijene sirove nafte na tržištu osciliraju, kako u Europi tako i u Americi. U Europi se one kreću od 48 do 53 dolara po barelu, dok je u Americi ta cijena između 44 i 48 dolara. Svjetski stručnjaci su se krajem kolovoza oglasili smatrajući da je dramatičan skok cijena nafte koji se odjednom dogodio privremen i izgleda da su bili u pravu.

Stručnjaci poput Tobiasa Reada iz SWR-a tvrde kako uopće nije došlo do znatne promjene u ponudi i potražnji koja bi opravdala nastavak rasta cijena. Jučer ujutro je na američkom tržištu cijena barela nafte iznosila 45 dolara, dok je europski barel nafte iznosio 49 dolara. Te cijene su prije tjedan dana bile i za pet dolara veće, no unatoč tom privremenom rastu, one se nisu odražavale na benzinskim crpkama jer je brzi pad cijena nafte po barelu cijene na crpkama još više snizio.

Pravdanje cijena

U Ministarstvu su nam kazali kako skoro sve benzinske crpke u Federaciji prate trend pada cijena.

A dok u BiH cijene padaju, u susjednoj Hrvatskoj one će rasti, stoji na web-stranici Ministarstva gospodarstva. Dizel će u susjedstvu biti za oko 7 feninga po litru skuplji, dok će benzin poskupjeti za nešto više od 8 feninga. Razlog su u Hrvatskoj obrazložili rastom cijena nafte u svijetu i tečajem američkog dolara koji je viši za 1,4 posto u odnosu na protekli tjedan. S obzirom da se radi o slobodnom tržištu i u susjedstvu, nove cijene će najviše ovisiti o odluci trgovaca.

Građani BiH, pak, upozoravaju kako cijene ostalih proizvoda ne prate pad cijena goriva, iako, gotovo svaki put kada trgovci poskupljuju određeni proizvod, pravdaju to cijenom goriva na tržištu. Također, oni koji bi se trebali boriti za građane, sindikati, za sada šute.

a Kada drastično skoči cijena goriva, poskupi i velik dio ostalih namirnica. Sada je cijena goriva drastično pala, ali ne i ostalih proizvoda. Sindikati na to ne reagiraju

a Trend pojeftinjenja goriva u Hrvatskoj će se od danas zaustaviti, stoji na web-stranici Ministarstva gospodarstva. Razlog su više cijene nafte u svijetu i rast tečaja dolara za 1,4%

građane

raduje pad cijena goriva koji se nastavio i ovog tjedna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije