Velike razlike u cijenama

Cijena goriva i jučer pala za 5 feninga, dizel na 1,91 KM

POKSIS FOTOREP BUSOTINA - STRUZEC SNIMIO ZLATKO PUTAR
27.08.2015.
u 06:30

Ovakvo kretanje cijena, kažu iz tvrtki, posljedica je pada cijena prerađevina na burzovnim kotacijama na mediteranskom tržištu

 

Dramatičan pad cijena nafte u svijetu koji se događa već nekoliko tjedana zaredom za sada dobro djeluje i na BiH jer su cijene na nekim benzinskim crpkama 1,91 KM za litru dizela i 5 feninga više za litru benzina, piše Večernji list. Vozači su zadovoljni, ali... - Sve zavisi od crpke do crpke. Samo sam u Širokom Brijegu na jednoj crpki i u Ljubuškom vidio da je cijena litre dizela 1,91 KM premda sam prošao kroz više hercegovačkih mjesta ovih dana. Neke crpke i dalje cijenu dizela drže na 2,01 KM i nije mi jasno zbog čega ne spuste cijenu ispod dvije marke s obzirom na situaciju na svjetskom tržištu, govori nam jedan vozač kojeg smo jučer zatekli na jednoj benzinskoj crpki u Širokom Brijegu, a koja je u vlasništvu veće, svjetske kompanije. Cijena koju smo tu vidjeli iznosi spomenutih 1,91 KM za dizel, a na nekim drugima je i do 15 feninga skuplja. Ovakvo kretanje cijena, kažu iz naftnih tvrtki, posljedica je pada cijena prerađevina na burzovnim kotacijama na mediteranskom tržištu i odnosa tečaja dolara prema ostalim valutama tijekom prethodnoga tjedna, objavili su poslovni portali. Unatoč neujednačenosti cijena od crpke do crpke i dalje se najjeftinije gorivo u ovom dijelu Europe toči u BiH i Makedoniji. Nakon ovih država slijedi Srbija gdje cijene naftnih prerađevina, kao i u BiH variraju od crpke do crpke. Najskuplje gorivo u Europi je u Norveškoj gdje litra benzina 95 u prosjeku iznosi 1,71 euro, a litra dizela 1,49 eura. Slijede Italija gdje građani litru benzina 95 plaćaju u prosjeku 1,69 eura, a litru dizela 1,50 i Velika Britanija gdje je litra benzina u prosjeku 1,69 eura, a litra dizela 1,65. Najjeftinija nafta u Europi je u Rusiji gdje građani litru benzina 95 plaćaju u prosjeku 0,55 eura, a litru dizela 0,53 eura. Nakon Rusije najjeftinije je gorivo u Ukrajini gdje litra benzina 95 košta 0,89 eura, a litra dizela 0,85. I među najjeftinijim europskim zemljama po pitanju nafte nalazi se BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije