Od početka invazije Rusije na Ukrajinu poskupljenja su svakodnevna

Cijena građevinskog materijala u godini dana u BiH skočila za oko 80 posto

stanogradnja građevinarstvo građevinski sektor
22.05.2022.
u 16:12

"Cijene građevinskog materijala idu u nebo" - riječi su kojima građevinari u BiH opisuju stalna poskupljenja materijala kojima se u skorije vrijeme ne nazire kraj jer se poskupljenja od početka invazije Rusije na Ukrajinu bilježe na svakodnevnoj razini, piše Večernji list BiH. 

Veliki problem

Vlasnici građevinskih tvrtki kažu kako se radi o ogromnom problemu te da nitko ne zna što i kako raditi. Ništa se ne može niti planirati niti predvidjeti, kažu, ističući kako je osnovni razlog tomu ogroman rast cijena građevinskog materijala. - Sate i sate provodimo tražeći dovoljne količine materijala i odgovarajuće cijene. Ponuda materijala vremenski bude vrlo kratka. S druge strane, obveze prema državi dospijevaju, plaće radnicima moraju se ispoštovati, a tu su i ugovori koji nas obvezuju. Našli smo se u vrlo teškoj i nezahvalnoj situaciji u kojoj je gotovo nemoguće bilo što planirati. Jedino čemu se možemo nadati jest da će se u skorije vrijeme situacija barem malo stabilizirati - kazao je vlasnik građevinske tvrtke iz BiH. U posljednjih godinu dana cijene željeza, a tako i armaturnih mreža, profila i drugih proizvoda u građevinarstvu porasle su za više od 100 posto, što su potvrdili iz Centra za analizu i informatiku Gospodarske komore FBiH. - U odnosu na prošlu godinu građevinsko drvo je, također, poskupjelo za 100 posto. Naime, željezo i drvo su stavke koje imaju najvišu stopu rasta cijena, a sve druge ih prate s nekih 50 do 70 posto. Kada gledamo prosječan rast cijena u građevini, možemo reći da je zabilježen skok od 80 posto u odnosu na prošlu godinu - kazala je za Avaz Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku i v. d. predsjednica za Udruge za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri gospodarskoj komori FBiH. Prema njezinim riječima, trenutačnoj situaciji najviše je doprinio trgovinski rat između SAD-a i Kine, zatim poskupljenja energenata, rat u Ukrajini i inflacija. Istaknula je kako u skladu s oblasti energetike Turska u iduće dvije godine planira staviti četiri čeličane u funkciju, pa se očekuje i stabilizacija na tržištu građevinskog željeza koje će biti bliže tržištu Europe, što bi trebalo umanjiti i transportne troškove. - Po mom mišljenju, ne vidim puno prostora za to da će se stvari vratiti na staro, pitanje je hoće li se sve zaustaviti na ovome - kazala je Kadić za Avaz istaknuvši kako unatoč ogromnom rastu cijena izgradnja, ali i potražnja za nekretninama nije pala. - Kupnja nekretnina raste. Svatko tko ima viška novca ili može doći do povoljnih i stabilnih kredita uložit će ih u nekretnine - zaključila je Kadić. Kada je riječ o "praškastoj" robi poput cementa, kreča, ljepila za fasadu, cijene su, kažu građevinari, također rasle, što se naravno odrazilo i na cijene nekretnina u BiH.

Cijena kvadrata

Podsjetimo, cijena četvornog metra stana strahovito je rasla u svim većim gradovima poput Mostara, Tuzle, Banje Luke, a posebice u glavnom bh. gradu, Sarajevu, i to od 20 do 30 posto u odnosu na godinu ranije. Raspon za staru gradnju u Banjoj Luci je između 2300 i 2600 maraka po četvornom metru. Cijene u novogradnji u prosjeku su 3500 maraka po kvadratu, a u užem središtu grada i do 5000 maraka. Inflacija ide na ruku investitorima jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3000 do 4000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6000 KM. S druge strane, stanovi u zgradama austrougarske gradnje, i to na odličnim lokacijama, mogli su se naći i po cijeni ispod 2000 KM po četvornom metru. Prosječna cijena četvornog metra stana u Mostaru je 2500 KM, iako će, kako su nam i ranije potvrdili agenti za nekretnine, rasti na 3000 maraka. Kada se može očekivati stabilizacija? Pitanje je na koje nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može dati odgovor. No, prema ranijim prognozama stručnjaka, rast cijena očekuje se do sredine godine, što naravno ovisi o broju dostupnih stanova na tržištu, ali i drugim čimbenicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije