novi problemi za građane

Cijena ogrjeva ponovno porasla: Tona peleta opet iznosi 640 KM

pelet
Ilustracija
29.07.2022.
u 19:37

"Tijekom srpnja smo spustili cijenu, uspjeli smo s alternativnim dobavljačima spustiti cijenu i nadali smo se da će se pad nastaviti. Kontaktirali smo i s konkurencijom i drugim dobavljačima, ali nakon privremenog spuštanja cijena, cijene su opet podignute," kažu iz Drvosječe.

Nakon što je Vijeće ministara polovinom lipnja donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta polovicom srpnja je došlo do snižavanja cijene peleta, ipak cijene su se vratile na prijašnju razinu. 

Kako trenutno stoji na internet stranici tvrtke Drvosječa, cijena ove vrste ogrjeva iznosi 640 KM po jednoj toni.
Iz Drvosječa su za Klix.ba potvrdili da nije došlo do planiranog snižavanja cijena i kao razlog kažu da nisu naišli na kooperaciju od strane proizvođača peleta i drugih sudionika na tržištu ogrjeva. Drugi razlog je učešće cijene goriva u proizvodnji što je zbog velikog rasta cijena dovelo do pogrošavanja situacije.

"Tijekom srpnja smo spustili cijenu, uspjeli smo s alternativnim dobavljačima spustiti cijenu i nadali smo se da će se pad nastaviti. Kontaktirali smo i s konkurencijom i drugim dobavljačima, ali nakon privremenog spuštanja cijena, cijene su opet podignute," kažu iz Drvosječe.

Također, iz Drvosječe upozoravaju i da je Vijeće ministara već načinilo izmjene u odluci o zabrani izvoza jer su izuzeli drveni briket što je, s obzirom da je, proizvodnja briketa jednostavnija od proizvodnje peleta dovelo da su peletare počele proizvoditi briket i dalje izvoziti.

"Trenutna cijena po kojoj se izvozi briket na europsko tržište je 350 eura. Brojni proizvođači peleta su se prebacili na proizvodnju briketa, ne proizvode uopće pelet i tako i dalje postoji nestašica na tržištu," pojašnjavaju iz Drvosječe.

Iz Vlade FBiH su obavijestili kako je Federalni tržišni inspektorat izvršio inspekcijski nadzor kod 14 proizvođača i trgovaca, te kako je izvjestio ministar trgovine Zlatan Vujanović kod većine kontroliranih subjekata je utvrđen niz nepravilnosti i nedostataka.

"Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvješća Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) jasno je da su proizvođači i prodavači ogrjevnog materijala, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga izazvanih, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktualnom trenutku globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva," naveo je ministar Vujanović.

Ministar je najavio da ako do 24. rujna ne dođe do ispoljavanja ekonomskog patriotizma, Vlada FBiH će predložiti nove mjere zaštite građana, ne isključujući i najstrože zakonske mjere, te zahtjev za produženje trajanja Odluke Vijeće ministara BiH o zabrani izvoza ogrjevnog materijala do kraja ove godine.

"Istaknuli smo da bi u ovom motrenutku mentu realna cijena za tonu peleta trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscjepanog ogrjevnog drveta od 100 do 120 KM. Također je istaknuto da će, ako izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biti predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najstrože zakonske mjere," poručio je ministar Vujanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?