STRUČNJACI I VJEŠTACI ZAVRŠAVAJU PROCJENE

Cijena paljenja Mostara veća od 1,6 milijuna KM

Neredi u Mostaru
Foto: Večernji list
23.04.2014.
u 09:59

Vlada HNŽ-a je prva završila ovaj posao, a stručnjaci su procijenili kako je počinjena šteta od 390.000 maraka

Od rušilačkog pohoda vandala ulicama Mostara prošlo je skoro tri mjeseca. Tada su zapaljeni zgrada Vlade HNŽ-a, Gradska uprava, Vijećnica, te zgrade HDZ-a BiH i SDA. Od tada do danas radile su se procjene šteta na spomenutim objektima.

Vlada HNŽ-a

Vlada HNŽ-a je prva završila ovaj posao, a stručnjaci su procijenili kako je počinjena šteta od 390.000 maraka. - Veći dio uništenih objekata je obnovljen. Trenutačno je u tijeku nabava opreme i očekujemo kako će i ovaj posao uskoro biti završen - rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. Ovaj proces nešto sporije ide u Gradu Mostaru. Sudski vještaci još nisu završili posao, a o obnovi objekata još se ne razmišlja. - Posljednji podaci govore kako će šteta biti oko 600.000 maraka. Grad nema novca za obnovu uništenih objekata i ne znamo kada bi mogla početi sanacija - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi i dodali kako su netočne informacije o prodaji zapaljenih objekata.

- To su netočne i zlonamjerne informacije - zaključili su u Gradskoj upravi Mostara. Zapaljena zgrada HDZ-a je najbrže obnovljena od svih zapaljenih objekata u gradu. Ni tu šteta još uvijek nije procijenjena, ali zato postoje grube procjene.

Traje zbrajanje

- Prema onome što smo već platili za obnovu i prema onome što još trebamo uraditi, može se reći kako šteta nije manja od 400.000 maraka. Posljednju riječ o ovome pitanju će imati sudski vještaci čiji nalaz očekujemo - rekli su nam sugovornici iz HDZ-a BiH. Slična je situacija i u SDA. Članovi ove stranke jučer su nam rekli kako samo znaju da je šteta stopostotna, ali i oni očekuju nalaze stručnjaka koji se bave točnim brojkama. - Prema izvješćima policije, šteta u našim uredima je bila stopostotna. Ako ćemo govoriti o nekom iznosu, onda možemo slobodno procijeniti kako je šteta oko 200.000 maraka - rekli su nam jučer u mostarskom SDA. Točni rokovi za izradu procjena šteta nisu postavljeni, te se ne zna kada će sva izvješća biti konačna. Ono što se može očekivati je niz sudskih tužbi i potraživanje šteta od onih čije su zgrade zapaljene. Od koga će se tražiti naplata štete, još uvijek nije poznato. Zbrajajući sve podatke o šteti dolazi se do brojke kako je ukupna šteta od prosvjeda u Mostaru 1,6 milijuna KM ili veća. Tek kada se objave sva izvješća, moći će se dobiti precizniji podatak o tome koliko je nekoliko desetaka ljudi napravilo štete za samo dva sata rušilačkog pohoda. Događaji koji su se odvili u Mostaru 7. veljače vratili su grad u ratne godine. Većina građana ovoga grada je osudila rušilački pohod, te su poručili kako svi prosvjedi ne smiju imati nasilni karakter.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?