dobra vijest za građane

Novo pojeftinjenje - cijene goriva na bh. crpkama niže i za 10 feninga

02.09.2015.
u 06:30

Zbog loše uređenog bh. tržišta ne dolazi do pojeftinjena drugih proizvoda

Divno rujansko jutro dočekalo je građane BiH, ali i zemalja u okruženju. Već jučer na nekim benzinskim crpkama cijena dizela pala je na 1,81 KM, dok je cijena benzina 10 feninga veća i iznosi 1,91 KM, piše Večernji list. Čak za 10 feninga gorivo je jeftinije nego prošli tjedan. - Ovakva pojeftinjenja puno znače i dobro je što barem gorivo prati trend kretanja cijena na tržištu. Ali, žao mi je što to nije slučaj kad je riječ o drugim svakodnevnim potrepštinama kada treba sniziti cijenu, nego samo kad je treba povisiti, kazala nam je sugovornica na benzinskoj crpki u Mostaru koju smo susreli dok je točila gorivo po novim cijenama. A pad cijena goriva mogao bi se nastaviti i u rujnu.

Nezadovoljstvo

- Za ovaj kamion s novim cijenama uštedjet ću i do 50 KM po spremniku u odnosu na neke prethodne mjesece. Kada se sagleda cijeli mjesec s obzirom na to da puno putujem jer mi je takav posao, uštede su ogromne. Velika je ovo stvar, govori nam jedan autoprijevoznik. Aktualna situacija zadovoljava sve, ali to je samo kada je gorivo u pitanju. Kao što je sugovornica "Večernjaka" kazala, činjenica da se cijene nekih drugih proizvoda ne smanjuju nikoga ne ostavlja ravnodušnim. - Zanimljivo je što su prije mnogo vremena svi skupa podizali svoje cijene upravo obrazlažući to cijenom goriva. Sve ovo vrijeme otkada cijene goriva drastično padaju, pa time pada i nekakav udio tog troška, njima ne pada na pamet sniziti cijene roba i usluga, rekao je predsjednik Neovisnih sindikata u Hrvatskoj i jedan od najboljih regionalnih sindikalista Krešimir Sever.

Podsjetimo, slično je bilo i pred kraj prošle godine kada su cijene drastično padale. Ni tada nije bilo pojeftinjenja ostalih proizvoda, a direktor Potrošačke zadruge EUROBiH Mesud Lakota tada je rekao kako je problem neuređeno bh. tržište, kao i to što BiH nema zdravu konkurenciju. Građani su nezadovoljni i već se poziva na prosvjede koji bi olakšali tešku situaciju.

Rast cijena

Od 1. studenog 2014., kada su cijene goriva počele značajno padati, prosječna cijena kruha bila je 2,45 KM po kg, 250 grama maslaca stajalo je 4,50 KM, litra mlijeka 1,5 KM, kg riže 3,70 KM, kilogram šećera 1,20 KM i litra ulja 2,10 KM. Već u ožujku 2015. cijena kruha bila je 2,50 KM, maslaca čak marku skuplja - 5,50 KM, mlijeko je poskupjelo na 1,60 KM, riža na 3,75 KM, šećer na 1,35 KM, te ulje do 2,20 KM. Prvo je u BiH u 2015. poskupjela struja za 1,97 posto, zatim nekretnine i do 20%, hrana za 5 posto i cigarete za 30 feninga i više. A povećavala se tada i cijena goriva i za 40 feninga i opet je počela priča da proizvodi prate rast cijena goriva. Sada, kada cijena goriva drastično pada, ponovno nema sniženja cijena namirnica koje, navodno, prate trend goriva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?