Građani ogorčeni

Cijene hrane u svijetu padaju, a u BiH rastu

za kar 09.12.2003. karlovac jutarnja kupnja kruha i peciva snimio tomo vicic
15.09.2015.
u 06:15

Skuplji su krumpir, jabuke, luk... Još ranije rasla je cijena brašna, mlijeka i ulja...

U studenom 2014. godine cijene goriva drastično su padale, na nekim crpkama i za 30 feninga po litri. Pad cijena nastavio se sve do kraja godine. Cijene ostalih proizvoda nisu padale. Naprotiv, brašno, mlijeko, maslac i druge životne namirnice poskupjele su čim su ponovno skočile cijene goriva. - Kada su svi povećavali cijene, pravdali su to visokom cijenama energenata. A ne vidimo sada da je bilo tko nešto pojeftinio zato što su pale cijene goriva, kazao je početkom godine Milenko Bošković, predsjednik Udruge trgovaca naftom i naftnim prerađevinama FBiH. U BiH cijena goriva padala je četiri puta u mjesec dana, sada je na većini crpki dizel 1,81 KM, a benzin je 10 do 15 feninga skuplji. Ni to još nije motiviralo trgovce da snize cijene prehrambenih proizvoda.

Nema pojeftinjenja

Gordana Bulić iz Saveza udruge potrošača BiH za Agenciju Anadolia je kazala kako najveću korist i zaradu od pada cijena nafte u svijetu, u BiH imaju distributeri i trgovci, a građani globalna kretanja na tržištu skoro pa i ne osjete. - Uglavnom kod nas distributeri i trgovci zadrže korist za sebe jer nakon pada cijena nafte oni samo povećaju svoje zarade. S druge strane, kada raste cijena nafte, oni odmah žure podići cijene hrane. Tako da od nižih cijena nafte velike koristi u BiH nemaju potrošači, odnosno građani, nego poslodavci. Ako imamo u vidu činjenicu da je nafta uračunata u cijenu hrane, svi proizvodi bi trebali biti jeftiniji, kazala je Bulić.

Ono što posebno upada u oči je posljednje izvješće Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu gdje se navodi da su cijene hrane u kolovozu ove godine na najnižoj razini u posljednjih sedam godina. U ovoj državi, pak, to se ne osjeti.

U svijetu su pale cijene mlijeka, biljnih ulja, žitarica, šećera, mesa, a globalna žetva pšenice jedna je od najboljih do sada. A u BiH se tijekom ljeta događalo suprotno. Tako su, između ostalih, poskupjeli krumpir za 10 posto, jabuke za 33 posto, riža za gotovo 4 posto i crveni luk za 10 posto.

Godinama stanje loše

Mesud Lakota koji konstantno upozorava na visoke cijene koje su neopravdano visoke i ovog je puta preko "Avaza" kritizirao ovakvu situaciju.

- Cijena osnovnih životnih namirnica već godinama je neopravdano visoka, za što je više razloga. Jedan od njih je loš poticaj domaće proizvodnje. Stalno ponavljamo istu priču kada su u pitanju osnovne životne namirnice, a to je da je ulje, šećer i brašno potrebno staviti u okvir domaće proizvodnje, a ne uvoza, istaknuo je predsjednik Udruge za zaštitu potrošača.

Građani, potrošači, ogorčeni su, a uz trgovce i državu, krive i njezina tijela koja, prema mišljenju većine, ništa ne rade kako bi cijene pale, nego se prilagođavaju uvoznom lobiju koji stvara velike probleme u BiH. A najgore je što oni koji bi trebali raditi na promjeni ovakvog stanja, kako stvari stoje, i ne rade previše.

Cijena osnovnih životnih namirnica već godinama je neopravdano visoka, kazao je "Avazu" Lakota

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?