Trenutačno najveća prijetnja

Cijepimo se protiv ospica, hepatitisa, gripe, korone...

cijepljenje
30.11.2021.
u 08:00

Zahvaljujući cjepivu čovječanstvo je dosad pobijedilo brojne zaraze koje su mu tijekom stoljeća ozbiljno prijetile.

Trenutačno najveća zdravstvena prijetnja milijardama ljudi diljem svijeta jest koronavirus, a liječnici upozoravaju da je upravo cjepivo zasad najučinkovitija zaštita od opakih i smrtonosnih sojeva, piše Večernji list BiH

Tako trenutačno imamo na raspolaganju cjepiva protiv koronavirusa nekoliko proizvođača - Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac i Sputnjik V, a većina njih dostupna je bh. građanima. No, osim koronavirusa, koji je aktualan nešto manje od dvije godine, prije nekoliko dana u BiH se pojavila i sezonska gripa koja je prošle godine bila gotovo iskorijenjena.

ZZJZ Federacije je za ovu sezonu osigurao 7200 doza cjepiva protiv gripe za cijepljenje zdravstvenih djelatnika, koje su se već početkom ovoga tjedna počele distribuirati po županijama.

Zaštita od bolesti

Uz cjepiva protiv koronavirusa i sezonske gripe, koja su sada najaktualnija, podsjetimo i na druga koja imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti od bolesti. Ono koje se dobiva odmah po rođenju je BCG cjepivo, koje donekle pruža zaštitu od tuberkuloze. BCG cjepivo ne sprečava da se zarazite ako ste izloženi TB bakterijama (klicama), ali je vjerojatnije da ćete dobiti, ako se zarazite, blaži oblik lokalizirane zaraze nego znatno nadmoćniju za život opasnu bolest.

Za stvaranje imunoga (zaštitnog) djelovanja BCG cjepiva treba proći između 6 i 12 tjedana. Cijepljenjem BCG cjepivom može se postići samo 50 - 60% imuniteta protiv tuberkuloze, a kod nekih osoba cjepivo s vremenom izgubi djelovanje, nekada u roku od 5 do 15 godina. Prva doza cjepiva koju novorođenče dobije odmah po rođenju je protiv zarazne bolesti hepatitisa B, docjepljenje je potrebno obaviti tijekom prvog mjeseca, dok treću dozu dijete prima kada napuni pola godine.

Inače, hepatitis B je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B, a koja može biti blaga i trajati nekoliko tjedana, ali i ozbiljna doživotna infekcija (kronični hepatitis B). Obvezna imunizacija djece podrazumijeva i primanje cjepiva protiv DTaP-IPV-Hib​​, do šest mjeseci dijete bi trebalo primiti tri doze, a docjepljivanje je u drugoj godini života.

Promatrajući tijekom povijesti, difterija je bila jedna od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti uzrokujući veliku smrtnost male djece. Uvođenjem rutinskog cijepljenja broj oboljelih se drastično smanjio u mnogim zemljama. Stoga je održavanje procijepljenosti itekako važno, posebno zbog mogućih sporadičnih slučajeva oboljelih. Ovo cjepivo pruža zaštitu i od tetanusa koji se javlja kao sporadično akutno trovanje egzotoksinom bakterije Clostridium tetani, bolest je opasna za život inficirane osobe (može dovesti do smrti zbog generalizacije grčeva koji zahvaćaju respiratorne i srčane mišiće).

Smrtnost djece

Nakon što dijete napuni godinu dana obvezno mora primiti MRP cjepivo koje štiti od morbila (ospica), rubeole i parotitisa (zaušnjaka). Morbili ili ospice su zarazna i opasna virusna bolest. U svijetu su i dalje jedan od vodećih uzroka smrti djece, uglavnom do 5. godine života, unatoč dostupnosti učinkovitog cjepiva. Od uvođenja cjepiva protiv ospica prije pedesetak godina broj oboljelih od ove bolesti znatno je pao pa su ospice danas u zemljama koje imaju preporučene obuhvate cijepljenih rijetka bolest i javljaju se sporadično.

Ipak, i dalje su sve necijepljene osobe u riziku obolijevanja od ove zarazne bolesti. Rubeola (crljenica ili rubella) zarazna je virusna bolest koja ima poseban zdravstveni značaj za trudnice. Infekcija tijekom trudnoće, posebice u prvom tromjesečju, ima ozbiljne komplikacije uzrokujući smrt fetusa ili njegova trajna oštećenja, odnosno teške kongenitalne anomalije djeteta.

Ovo cjepivo ima vrlo važnu ulogu i u zaštiti od zaušnjaka koji inače predstavljaju najveću opasnost za muškarce, stoga je važno cijepiti djecu, posebice dječake prije ulaska u pubertet. Obvezno docjepljivanjem koje traje do 18 godine ima vrlo važnu ulogu u zaštiti i izgradnji imunosnog sustava. No, osim obveznoga, svatko ima pravo na dodatno, neobvezno cijepljenje, protiv HPV virusa koje sprečava razvoj raka grlića maternice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?