Sanira se situacija, procjenjuje šteta, ali i počinju pripreme za obnovu objekata

Cilj je do zime stradalnicima izgraditi nove domove

poplave
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
27.05.2014.
u 09:07

Stanovništvo i volonteri uklanjaju i nakupine otpada, blata i mulja iz privatnih objekata

Na općim izborima u listopadu biračko pravo imat će barem sto tisuća građana više nego što je to bio slučaj na izborima prije četiri godine. Ta činjenica bi značajno mogla utjecati na izborne rezultate. Naravno, pod uvjetom da većina onih koji su u međuvremenu stekli biračko pravo i izađu na birališta.

Pasivna registracija

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na dan raspisivanja izbora usvojilo odluku o zaključivanju i potvrđivanju Središnjeg biračkog popisa sa stanjem na dan 14. svibnja 2014. godine. U tom trenutku pravo glasa imalo je 3,231.031 osoba, ali to, dakako, nije konačan popis. BiH ima pasivnu registraciju birača, što znači da sve punoljetne osobe, odnosno oni koji do dana izbora izvade osobnu iskaznicu, imaju pravo glasovati. Stoga je za očekivati da se ukupan broj potencijalnih birača do dana izbora, 12. listopada, dodatno uveća. Čak i bez tog očekivanog priljeva novih građana s biračkim pravom, broj potencijalnih glasača znatno je veći nego na izborima prije četiri godine. Tada je pravo glasa u BiH imalo 3,132.231 osoba, a to je skoro 100 tisuća manje od trenutačnog broja potencijalnih birača. Bh. statistika bilježi konstantan porast biračkog tijela u poslijeratnom razdoblju. Primjerice, 2002. godine na izborima je moglo glasovati 2,342.141, a 2006. godine 2,734.287 građana. Već na lokalnim izborima 2008. godine broj građana s pravom glasa prešao je tri milijuna. Uglavnom je riječ o priljevu mladih birača pa će stranke i koalicije koje uspiju privući mlađe glasače vjerojatno moći računati i na veći dio novog biračkog tijela. Mladih birača sve je više i oni danas čine više od 21 posto ukupnog biračkog tijela. Na izborima 2010. godine birači mlađi od 30 godina činili su skoro 22 posto biračkog tijela. Usporedbe radi, na izborima 2002. godine birača mlađih od 30 godina bilo je samo 17,5 posto

Izlaznost je ipak presudna

Naravno, sve ovisi o izlaznosti na izbore, a ona se na nekoliko posljednjih općih i lokalnih izbora stabilizirala na oko 56 posto. Prije četiri godine na izbore je izašlo 56,52, a prije dvije godine 56,51 posto birača. Mladi ljudi uglavnom apstiniraju pa će i ovaj put biti veliki problem političkim strankama animirati ih za izlazak na izbore.

Na izborima 2010. godine mlađi od 30 godina činili su tek 20,13 posto od ukupnog broja onih koji su izašli na birališta. To je manje od postotnog udjela ove populacije u ukupnom biračkom tijelu. Nešto veću izlaznost mlađi birači imali su na prošlim lokalnim izborima prije dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?