Jelka Milićević:

Cilj je očuvati radna mjesta, pomoći općinama u krizi

12.01.2021.
u 20:16

Federacija BiH dobila je proračun za 2021. godinu. Nakon što je prijedlog proračuna većinom glasova na sjednici od 29. prosinca prošle godine dobio potporu većine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, u nastavku zasjedanja započetog 30. prosinca, proračun je u ponedjeljak usvojen i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH. 

Kredit MMF-a

Time su osigurani preduvjeti da najvažniji fiskalni dokument u ovom entitetu uskoro stupi na snagu. Za proračun su glasala 34 izaslanika, 13 ih je bilo protiv, a šest suzdržano. Prema prijedlogu Vlade FBiH, proračun za 2021. godinu iznosi gotovo 5,5 milijardi (5.481,251.899 KM), što je za 27,7 milijuna manje od prošlogodišnjeg proračuna, točnije, od rebalansa izvršenog u travnju 2020. Umanjenje ovogodišnjeg proračuna u odnosu na prošlogodišnji prouzročeno je smanjenjem prihoda zbog epidemije koronavirusa. U cilju ublažavanja posljedica na gospodarstvo, značajan dio sredstava, oko 150 milijuna, preusmjeren je u Fond za stabilizaciju gospodarstva, ali i prema zdravstvenim ustanovama u FBiH, za čiju je sanaciju planiran iznos od 60 milijuna KM, što je dvostruko više u odnosu na 2020. godinu. Za provedbu mjera suzbijanja i širenja zaraze COVID-19 planiran je iznos od dva milijuna KM, a za nabavu cjepiva 12 milijuna KM. “Prilikom izrade prijedloga proračuna vodili smo se politikom očuvanja radnih mjesta, pomoći nižim razinama vlasti te donošenjem mjera čiji je cilj zaštita zdravlja stanovništva ugroženog epidemijom koronavirusa”, kaže Jelka Milićević, dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija. Budući da su u prijedlog proračuna uračunata i kreditna sredstva MMF-a, a pregovori s ovom međunarodnom institucijom nisu imali uspjeh, Klub Hrvata predložio je zaključak kojim je od Vlade FBiH zatraženo da osigura zaduženje kod drugih kreditnih institucija ako pregovori s MMF-om propadnu. Ovaj zaključak nije dobio potporu te su sve oči i dalje uprte u MMF, od kojeg FBiH očekuje zaduženje u iznosu od 428 milijuna KM. Uz prijedlog proračuna FBiH, izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izglasali su i Zakon o izvršenju proračuna za 2021. godinu.

Osiguranje i reosiguranje

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je s 32 glasa za, devet suzdržanih i jednim protiv i prijedlog zakona o dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim se definira financiranje Grada Mostara ako do 31. ožujka ne bude konstituiran novi saziv Gradskog vijeća te ne bude izabran gradonačelnik. Usvojenim zakonom je osigurano nesmetano fukncioniranje Grada Mostara na način da je gradonačelniku i načelniku Odjela za financije i nekretnine ostavljena mogućnost da, ako Grad Mostar ne dobije proračun, razdoblje do 31. ožujka premoste donošenjem odluke o privremenom financiranju, a bude li potrebe, i proračun Grada Mostara. Oporbene stranke predvođene SDP-om bile su protiv ovog zakonskog rješenja tvrdeći da proračun treba donijeti novi saziv Gradskog vijeća i gradonačelnik kojeg će izabrati te su u tom kontekstu njihovi zastupnici, odnosno izaslanici u obama domovima Parlamenta FBiH predložili amandmane čija je bit eliminirati mogućnost da gradonačelnik i načelnik Odjela za financije i nekretnine donesu odluku o privremenom financiranju, kao i sam proračun. Vlada FBiH odbila je predložene amandmane, s tim da su amandman Lane Prlić iz SDP-a usvojili zastupnici u Zastupničkom domu, dok identičan amandman njezina stranačkog kolege Anera Žuljevića, izaslanika u Domu naroda, nije dobio dovoljno glasova. Konačan rezultat različito je usvojen tekst prijedloga zakona o dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH te će kao takav ići na usuglašavanje Povjerenstvu za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u Parlamentu FBiH. “Mi očekujemo da Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvoji isto zakonsko rješenje kakvo smo usvojili mi u Domu naroda jer Grad Mostar mora živjeti dok se glasovi ne prebroje, a vidimo da taj proces može potrajati s obzirom na brojne nepravilnosti koje su uočene u samom izbornom procesu”, istaknuo je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Dom naroda, uz ostalo, dao je suglasnost na financijske planove Federalnog zavoda za zapošljavanje te Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2021. godinu, kao i prijedlog financijskog plana, odnosno proračun FERK-a za 2021. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?