Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali s izaslanstvom Monitoring komiteta VE

05.09.2017.
u 16:06

Članovi kolegija Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s predstavnicima Komiteta za poštivanje obaveza i angažmana članica Vijeća Europe (Monitoring komiteta VE), koji borave u službenoj radnoj posjeti BiH, priopćeno je iz odjela za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Tijekom razgovora s predsjedateljem i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Barišom Čolakom i Safetom Softićem te zamjenicima predsjedatelja Zastupničkog doma Mladenom Bosićem i Šefikom Džaferovićem, predstavnici Vijeća Europe interesirali su se za viđenje članova kolegija domova o stupnju ispunjenja obaveza koje je BiH preuzela ulaskom u članstvo ove međunarodne asocijacije.

Ocijenjeno je da je velika većina obaveza ispunjena ali da su ostale nerealizirane one koje su vezane za realizaciju presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH i naknadnih presuda ovog međunarodnog suda, kao i da nije otklonjena segregacije u obrazovnom sistemu te ostvarena ravnopravna upotreba jezika u BiH.

Članovi Komiteta imali su priliku da se upoznaju s pojedinačnim viđenjima aktualnog stanja u BiH u svijetlu nastojanja da se Izborni zakon uskladi s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je da možda i nema dovoljno svijesti o veličini problema koji se otvaraju ukoliko se neophodne promjene ne dese prije kraja ove godine. Otvoren je, kako je rečeno, prostor za asistenciju Venecijanske komisije u radu Interresorne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Međutim, naglašeno je, prijedlozi ovog ekspertskog tijela Vijeća Europe ne mogu se nametati nego mogu samo biti od pomoći kako bi konačno rješenje usuglasili i donijeli organi Bosne i Hercegovine. 

Nerealizirane izmjene izbornog zakonodavstva i zastoj u usvajanju zakona o trošarinama danas su označene kao razlog za usporavanje napretka BiH ka EU i kašnjenje reformi nakon dvije, kako je rečeno, uspješne postizborne godine i realizacije zadataka koji su proistekli iz takozvane Britansko-njemačke inicijative.   

Inače, zadatak Monitoring komiteta je da pripremi izvještaj Vijeća Europe o BiH i boravak njegovih članova u našoj zemlji je, kako je rečeno, rezultat potrebe da se usuglase ključne ocjene o aktualnom stanju.

Nacrt ovog dokumenta već je dostavljen organima Bosne i Hercegovine i otvoren je za izmjene, prijedloge i sugestije, a finalni izvještaj o našoj zemlji Vijeće Europe trebalo bi usvojiti u siječnju 2018. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?