sastanak

Članstvo u euroatlantskim integracijama za BiH jedan od strategijskih ciljeva

asds
22.03.2017.
u 17:07

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš razgovarala je danas s predsjednikom i generalnim tajnikom Parlamentarne skupštine NATO-a Paolom Alliem i Davidom Hobbsom, na sastanku koji je upriličen u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, drugog dana održavanja 94. Rose-Roth seminara. 

Ministrica Pendeš je najviše dužnosnike Parlamentarane skupštine NATO-a upoznala s procesom pristupanja BiH u euroatlantske integracije, a razgovarano je i o euroatlantskim integracijama na zapadnom Balkanu.

- Pristupanje NATO-u i Europskoj uniji svakako je prioritet naše vanjske politike - kazala je ministrica Pendeš, naglašavajući da je to opredjeljenje iskazano u izjavi Predsjedništva BiH iz srpnja 2001. godine.

BiH je, po njenim riječima “možda i jedina država koja je svoje opredjeljenje za euroatlantske i europske integracije i normativno definirala ne samo kroz strategijske dokumente kao što su „Sigurnosna politika“, „Obrambena politika“, nego je i u Zakonu o obrani BiH jasno kazano da će sve institucije BiH raditi na osiguranju preduvjeta za pristupanje BiH NATO-u“.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Alli iskazao je zadovoljstvo do sada učinjenim koracima na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u i dao podršku NATO integracijskom procesu BiH i svim aktivnostima u sektoru obrane koje su usmjerene ka izgradnji oružanih snaga koje će biti interoperabilne s NATO snagama. 

Na Rose-Roth seminaru, koji se u Sarajevu održava od 21. do 23. ožujka, sudjeluju parlamentarci iz 19 zemalja koje su članice NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, kao i brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije