Ako želite vrhunski desert na svom stolu, napravite čokoladnu kremastu pitu! Debeli sloj ukusnog čokoladnog pudinga i šlaga unutar hrskave kore bit će neodoljivi vašim ukućanima i gostima.
Za ovu slasticu koristi se tradicionalno tijesto za pitu koje trebate ispeći prije punjenja čokoladom i šlagom, piše Delish.
Pečena kora može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana prije punjenja.
Nakon što je kora napunjena nadjevom, treba je ostaviti u hladnjaku, malo pokrivenu, najmanje četiri sata ili preko noći prije posluživanja. Čokoladna kremasta pita može se čuvati u hladnjaku do tri dana, prenosi Net.hr.
Recept za čokoladnu kremastu pitu
Sastojci:
Za koru za pitu:
125 g maslaca,
250 g glatkog brašna,
1 žličica soli,
1 žlica vode
ili gotovo tijesto za pitu.
Za nadjev:
170 g čokolade sa 70 posto kaka izlomljene na male komadiće,
6 većih žumanjaka,
3 žlice gustina,
2 žlice kakao praha,
1/4 žličice soli,
133 g šećera,
2 šalice mlijeka,
2 šalice slatkog vrhnja
2 žlice maslaca izrezanog na kockice,
2 žličice ekstrakta vanilije,
2 žlice šećera u prahu.
Priprema:
Stavite brašno i sol u posudu. Maslac narežite na kockice i dodajte u zdjelu. Pomiješajte maslac i brašno dok smjesa ne nalikuje finim krušnim mrvicama.
Dodajte žlicu hladne vode u smjesu i polako sjedinite tijesto prstima. Nakon što se tijesto tek počelo oblikovati u kuglu, okrenite ga na radnu površinu i lagano promijesite kako biste ga oblikovali.
Nemojte dodavati previše vode. Kada ste napravili glatko tijesto zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na pola sata u hladnjak.
Nakon pola sata krenite s pripremom tijesta za pečenje. Optimalno vrijeme pečenja prhkog tijesta je oko 20-ak minuta na 200 °C.
Kad se pećnica zagrije, okrugli kalup za pite dobro namastite i obložite tijestom te napunite nekuhanom rižom ili suhim grahom. Kora je gotova kad porumeni te kad se vrhovi stvrdnu i osuše. Ostavite da se ohladi.
Stavite čokoladu u veliku vatrostalnu zdjelu. Na čokoladu stavite cjedilo.
U drugoj velikoj vatrostalnoj zdjeli, umutite žumanjke, gustin, kakao prah, sol i 66 g šećera dok se ne sjedine.
U loncu na srednjoj vatri zagrijte mlijeko, šalicu vrhnja i preostalih 66 g šećera te miješajte dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne vriti.
Neprestano miješajući, u smjesu od žutanjaka ulijte polovicu vrućeg šećernog mlijeka, a zatim tu mješavinu ulijte natrag u lonac i kuhajte na srednjoj vatri. Stalno miješajte dok smjesa ne zakipi i ne postane gusta kao puding te onda miješajte još minutu do dvije.
Puding maknute s vatre i kroz cjedilo izlijte u zdjelu preko čokolade. Pustite dvije minute, zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umutite maslac i žličicu ekstrakta od vanilije.
Ulijte puding od čokolade u koru i stavite u hladnjak dok se ne ohladi i stegne, najmanje četiri sata ili najviše preko noći.
U velikoj zdjeli mikserom umutite šećer i preostalu šalicu vrhnja i žličicu ekstrakta od vanilije u čvrsti šlag. Nanesite ga na ohlađenu pitu.