TKO BI JOJ ODOLIO?

Čokoladna kremasta pita toliko je slasna da će svi tražiti još

Shutterstock
10.05.2024.
u 08:50

 

Ako želite vrhunski desert na svom stolu, napravite čokoladnu kremastu ​​pitu! Debeli sloj ukusnog čokoladnog pudinga i šlaga unutar hrskave kore bit će neodoljivi vašim ukućanima i gostima.

Za ovu slasticu koristi se tradicionalno tijesto za pitu koje trebate ispeći prije punjenja čokoladom i šlagom, piše Delish.

Pečena kora može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana prije punjenja.

Nakon što je kora napunjena nadjevom, treba je ostaviti u hladnjaku, malo pokrivenu, najmanje četiri sata ili preko noći prije posluživanja. Čokoladna kremasta pita može se čuvati u hladnjaku do tri dana, prenosi Net.hr.

 

Recept za čokoladnu kremastu pitu

Sastojci:

Za koru za pitu:

125 g maslaca,

250 g glatkog brašna,

1 žličica soli,

1 žlica vode

ili gotovo tijesto za pitu.

Za nadjev:

170 g čokolade sa 70 posto kaka izlomljene na male komadiće,

6 većih žumanjaka,

3 žlice gustina,

2 žlice kakao praha,

1/4 žličice soli,

133 g šećera,

2 šalice mlijeka,

2 šalice slatkog vrhnja

2 žlice maslaca izrezanog na kockice,

2 žličice ekstrakta vanilije,

2 žlice šećera u prahu.

 

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Stavite brašno i sol u posudu. Maslac narežite na kockice i dodajte u zdjelu. Pomiješajte maslac i brašno dok smjesa ne nalikuje finim krušnim mrvicama.

Dodajte žlicu hladne vode u smjesu i polako sjedinite tijesto prstima. Nakon što se tijesto tek počelo oblikovati u kuglu, okrenite ga na radnu površinu i lagano promijesite kako biste ga oblikovali.

Nemojte dodavati previše vode. Kada ste napravili glatko tijesto zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na pola sata u hladnjak.

Nakon pola sata krenite s pripremom tijesta za pečenje. Optimalno vrijeme pečenja prhkog tijesta je oko 20-ak minuta na 200 °C.

Kad se pećnica zagrije, okrugli kalup za pite dobro namastite i obložite tijestom te napunite nekuhanom rižom ili suhim grahom. Kora je gotova kad porumeni te kad se vrhovi stvrdnu i osuše. Ostavite da se ohladi.

Stavite čokoladu u veliku vatrostalnu zdjelu. Na čokoladu stavite cjedilo.

U drugoj velikoj vatrostalnoj zdjeli, umutite žumanjke, gustin, kakao prah, sol i 66 g šećera dok se ne sjedine.

U loncu na srednjoj vatri zagrijte mlijeko, šalicu vrhnja i preostalih 66 g šećera te miješajte dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne vriti.

Neprestano miješajući, u smjesu od žutanjaka ulijte polovicu vrućeg šećernog mlijeka, a zatim tu mješavinu ulijte natrag u lonac i kuhajte na srednjoj vatri. Stalno miješajte dok smjesa ne zakipi i ne postane gusta kao puding te onda miješajte još minutu do dvije.

Puding maknute s vatre i kroz cjedilo izlijte u zdjelu preko čokolade. Pustite dvije minute, zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umutite maslac i žličicu ekstrakta od vanilije.

Ulijte puding od čokolade u koru i stavite u hladnjak dok se ne ohladi i stegne, najmanje četiri sata ili najviše preko noći.

U velikoj zdjeli mikserom umutite šećer i preostalu šalicu vrhnja i žličicu ekstrakta od vanilije u čvrsti šlag. Nanesite ga na ohlađenu pitu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije