problemi izbornog zakona

Čolak: Izborne rezultate mnogo ranije objavljivati

10.10.2017.
u 14:51

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić danas je u Sarajevu izjavio novinarima da je jedini način da se dođe do ukidanja malverzacija tijekom izbornog procesa u BiH promjena Izbornog zakona koji bi predvidio neke drugačije modele koji se pojavljuju na izborima.

Po njegovim riječima, najslabija karika izbornog procesa su birački odbori i ono što se događa nakon što se biračka mjesta zatvore.

- U tom smislu zaista imamo razloga za veliku brigu, s obzirom na volju birača koja se kasnije prepravlja od biračkih odbora i svega ostalog. Prije nekoliko dana smo imali prezentaciju od strane Središnjeg izbornog povjerenstva kada je u pitanju uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Mislim da treba nastaviti tim putem, da ne treba žaliti sredstva kada je to u pitanju, jer jedna od najvećih krađa koja se ustvari može dogoditi jeste krađa biračke volje - smatra Softić.  

Kaže da postoje ozbiljni problemina tom planu, te kako misli da treba ići s novim tehnologijama, njihovim uvođenjem u izborni proces.

- Ono što je druga karakteristika našeg izbornog procesa na koji treba reagirati jeste to što mi službene rezultate izbora čekamo po mjesec i pol - dva dana, što je nedopustivo. Mislim da bi se i ta stvar ubrzala i riješila novim tehnologijama - zaključio je Softić.

Dodao je kako vjeruje da bi to moglo biti prihvatljivo svim političkim strankama i da je moguće naći kvalitetna rješenja.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bariša Čolak kaže da je rješenje unutar političke volje, te da ako postoji politička volja, onda nije problem to pretočiti u normativu.

- Te stvari se moraju regulirati izbornim zakonodavstvom. Izborno zakonodavstvo je nakon Ustava praktično najvažnije zakonodavstvo - smatra Čolak.

Kaže da „imamo jako mnogo nedostataka u izbornom procesu“.

- Koliko već imamo problem s provedbom odluka Suda BiH. Dakako da su problem i birački odbori i ima još niz problema u tom procesu. Izborni proces bi u svakom slučaju trebao biti demokratiziran, izborni rezultati bi se trebali mnogo ranije objavljivati. Mislim da je, unatoč tome što imamo jako složenu državu i jako puno razina vlasti, nedopustivo da se ovako dugo čeka na objavu izbornih rezultata - kazao je Čolak.  

Za njega je, kako je rekao, u ovom trenutku najvažnje pitanje provedbe odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda.

Izaslanik u Domu naroda Dragutin Rodić (DNS) kaže da nije veliki optimist da će do iduće godine biti postignut politički konsenzus o izmjenama Izbornog zakona.

- Ako pogledamo sve ono što su radili domovi, analize izbornih procesa i svega što je manjkavo u tim izbornim procesima, utvrđeno je da su jedna od najslabijih karika birački odbori. Ono što se moglo često čuti na sjednicama Doma naroda, da se izbori završavaju nakon zatvaranja biračkih mjesta i da faktički birački odbori, maltene, raznim malverzacijama dovode u povoljniji položaj određene kandidate - kazao je Rodić.

On je ustvrdio da, na žalost, u BiH ne postoji politička volja o velikom broju političkih pitanja pa tako ni o izbornom zakonodavstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije