lider HDZ-a BiH

Čović: Imat ćemo izvršnu vlast u šest županija, FBiH i na državnoj razini

dragan covic
Denis Kapetanovic/PIXSELL
21.10.2022.
u 14:22

Najavio je da će HDZ o formiranju vlasti prvo razgovarati sa ostalim strankama s hrvatskim predznakom, a potom sa, kako je izjavio, bošnjačkim strankama i strankama srpskog naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je danas nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Mostaru govorio o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini poslije Općih izbora 2. listopada. 

Očekuje da će Središnje izborno povjerenstvo 1. ili 2. studenoga proglasiti izborne rezultate. Zadovoljan je izbornim rezultatima HDZ-a i ostalih stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Kako je rekao, HDZ će partnere za vlast tražiti sukladno legitimnosti druga dva naroda.

"Vidjet ćemo koliko je realno da 1. ili 2. studenoga imamo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine", istaknuo je Čović, prenosi Klix.

Najavio je da će HDZ o formiranju vlasti prvo razgovarati sa ostalim strankama s hrvatskim predznakom, a potom sa, kako je izjavio, bošnjačkim strankama i strankama srpskog naroda.

"Očekujemo da ćemo imati izvršnu vlast u šest županija, FBiH i na državnoj razini", naglasio je.

Ponovio je da HDZ-u i HNS-u nije prihvatljivo da budu u koaliciji sa DF-om.

"Jednostavno, DF ne može biti partner HNS-a i to je zaključak HNS-a i HDZ-a", istaknuo je.

Čović je nezadovoljan radom SIP-a, poručivši ovoj instituciji da "nije dorasla zadatku".

Smatra da ni prije, a ni sada nije korektan odnos u broju izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali da je taj odnos više korektan nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izbor izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ocijenio je da je ključno pitanje biti kako će se popuniti klub Ostalih i klub Srba u Domu naroda, jer su i ranije postojali problemi oko izaslanika u ovim klubovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije