sastanak

Čović, Izetbegović i Ivanić na susretu s Daulom o političkoj situaciji u BiH

Foto: Fena
1/4
05.10.2017.
u 11:08

 Predsjednik Europske narodne stranke (EPP) Joseph Daul razgovarao je danas u Sarajevu, u odvojenim susretima, s predsjedateljem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem te Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem o političkoj situaciji u BiH, a neke od tema su bile pitanje izgradnje Pelješkog mosta, usvajanje seta zakona o trošarinama te odgovaranje na pitanje iz Upitnika Europske komisije.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Stranka demokratskog progresa - PDP) potvrdio je novinarima da je na ovom sastanku izražena zabrinutost EPP-a stanjem u BiH, ali je i rečeno da sva pitanja unutar BiH trebaju rješavati bh. političke strukture.

- Trenutno smo u zastoju. Ne idu nam odgovori na pitanja iz Upitnika EK-a, problem postaju i odnosi  bošnjačkog i hrvatskog rukovodstva zbog čega nema izmjena Izbornog zakona te postoji mogućnost da se cijela BiH pretvori u Mostar - kazao je Ivanić, pojašnjavajući da su to neki od problema koji opterećuju BiH.

Izrazio je bojazan da ne postoje uvjeti za rješenje brojnih pitanja te je ponovio da bi bio zadovoljniji da je ovaj saziv Predsjedništva BiH učinio više, dodajući da će vrijeme pokazati tko je najviše odgovoran za to.

Mišljenja je da su iz EPP-a učinili što je bilo u njihovoj moći, ali da oni više od toga ne mogu budući da ni ove tri narodne stranke u BiH "nisu u stanju naći rješenja".

U izaslanstvu PDP-a bio je i predsjednik ove stranke Branislav Borenović koji je, nakon susreta, kazao da je bilo razgovora i kako dalje raditi te je najavio da će ove subote biti održan programski sabor kada će biti predstavljen PDP-ov program obnove Republike Srpske, a samim tim, kaže Borenović, i BiH.

Podsjetio je i da je PDP ponudio deklaraciju o europskoj budućnosti BiH, a namjera je bila na taj način staviti moratorij na sukobe, apelacije, tužbe i referendume te se obavezati da će se političke stranke baviti isključivo pronalaskom rješenja za probleme u zdravstvu, obrazovanju, ekonomiji, mirovinskom sektoru i osigurati političku stabilizaciju.

Daul je danas razgovarao s izaslanstvima Hrvatske narodne zajednice (HDZBiH) predvođene predsjednikom Čovićem te izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) predvođenom predsjednikom Izetbegovićem, a ove narodne stranke, uz PDP, EPP je prihvatio u svoje članstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije