smotra izvornoga folklora Hrvata

Čović: Mi smo veliki i ponosni i prkosni narod koji ima svoju prošlost

11.05.2019.
u 20:53

Mimohodom ulicama Mostara, započela je u subotu popodne Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH, na kojoj se natjecalo 14 društava iz cijele BiH.

Nakon mimohoda održani su nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gdje se po završetku službenog dijela smotre održao okrugli stol s predstavnicima društava.

Državnu smotru izvornog folklora Hrvata u BiH, UHAKUD-a BiH organizira u suradnji s Hrvatskom kulturnom zajednicom u Federaciji BiH, a otvorio ju je predsjednik HDZ-a BiH u Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, priopćeno je iz HDZ-a BiiH. 

 - Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas, kazao je predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

- Evo gospodin Vidović je krenuo lijepim riječima, uresio sve ovo, ako se ovo uopće da uljepšavati što vidim ispred sebe, pozdravljajući folklorašice i folkloraše nazočne ovdje a ja ću s time početi, kazao je pozdravljajući sve nazočne dr. Dragan Čović otvarajući smotru izvornog folklora Hrvata u BiH.

- Identitet jednog naroda i jedan narod se prepoznaje prije svega kroz svoj jezik i kroz svoju kulturu i vi ste to u ovih svojih 20 godina djelovanja ove udruge na jedan praktičan način pokazali, svjedočite i otrgli ste od zaborava ona stoljeća koja su već negdje nestala brzinom života i jednostavno usmjerenošću u našem životu, ali i očuvali sve ono što je mlado u BiH i među Hrvatima, naglasio je dr. Čović.

- Mi jesmo ponosni na sve ono što jeste materijalna baština hrvatskog naroda, Hrvata, a osobito na nematerijalnu baštinu i stoga me veselo da ova smotra ima ovoliko mladih ljudi okupljenih od naše Save pa evo do Dubrovnika, do juga BiH i tako na neki način šalje poruku svima onima koji su nekada znali govoriti kako nestajemo s ovih prostora kako smo mali, da jesmo veliki i ponosni i prkosni narod koji ima svoju prošlost, 1000 godina se baštini kroz sve ono što vi nematerijalno kazujete kroz ovaj osjećaj koji se da viditi i okom a kasnije i uhom, naglasio je predsjednik Čović.

- Od srca vam čestitam na onome što ste uradili u ovih 20 godina kako djelujete, ovo je kako sam razumio 24. predstavljanje naše nematerijalne kulturne baštine, našeg identiteta pa neka nam bude na ponos, svako vam dobro i živjeli, zaključio je Čović na svečanom obraćanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?