Iako nisu ispunili sve zadaće, optimizam prisutan kod svih

Čović očekuje otvaranje pregovora BiH s EU u ožujku, Parlament danas usvaja Zakon o sukobu interesa

storyeditor/2024-03-07/covic_schmidt.jpg
08.03.2024.
u 09:47

Čak iako ne uspije usuglasiti i donijeti dva zakonska prijedloga o sudovima BiH, ali onaj o izbornoj reformi, sve se glasnije šuška, što u diplomatskim kuloarima tako i među domaćim političarima, kako će Bosna i Hercegovina ipak dobiti pozitivnu preporuku Europske komisije, a onda i odobrenje šefova država i vlada zemalja članica EU na zasjedanju Europskog vijeća 20. i 21. ožujka, piše Večernji list BiH. Pa ipak, danas će oba doma Parlamentarne skupštine BiH održati hitne sjednice kako bi potvrdili Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji je preksinoć na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Vijeće ministara. Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je očekivanje da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom ovoga mjeseca, ističući da će Hrvati nastaviti predvoditi taj put.

Izvanredne sjednice

Čović je u Bukureštu sudjelovao na kongresu Europske pučke stranke, kojoj je HDZ BiH pridruženi član. Tom se prigodom susreo s predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Davidom McAllisterom, visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i zamjenikom premijera Češke Republike Marianom Jurečkom, s kojima je razgovarao o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Iz HDZ-a BiH su nakon tih susreta priopćili kako hrvatski politički predstavnici nastavljaju odlučno raditi na europskome putu BiH, pri čemu je njihov predsjednik Čović istaknuo kako se nada da će Europsko vijeće na zasjedanju 20. i 21. ožujka odobriti otvaranje pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine. - Još jednom je naglašeno da će predstavnici HDZ-a BiH nastaviti raditi i biti predvodnici novih zakonskih rješenja koja će Bosnu i Hercegovinu primaknuti Europskoj uniji - navodi se u priopćenju. Očekivanja da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini da otvori pregovore s Europskom unijom tijekom govora u Bukureštu istaknuo je i premijer Andrej Plenković. On je poručio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen kako računa na to da će Komisija idući tjedan izići s pozitivnim izvješćem o Bosni i Hercegovini i da će se na idućem sastanku Europskog vijeća napokon moći reći da je došlo vrijeme da se otvore pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće ministara BiH utvrdilo je još jedan zakon važan za europski put zemlje, a odnosi se na sprječavanje sukoba interesa u institucijama BiH. Zbog toga su za danas sazvane izvanredne sjednice obaju domova Parlamenta BiH. Europska komisija ranije je inzistirala i na donošenju izmjena Izbornog zakona te Zakona o sudovima kako bi bezuvjetno preporučila Europskome vijeću otvaranje pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji. I drugi bosanskohercegovački političari optimisti su kako će BiH nastaviti svoj europski put. - Mislim da smo otključali ta vrata - izjavio je zastupnik vladajuće Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kojović, koji je bio član međustranačke radne skupine koja je imala zadaću usuglasiti tekst zakona na čijem je usvajanju inzistirala Europska komisija kako bi šefovima država ili vlada Unije preporučila da na predstojećem zasjedanju daju suglasnost za otvaranje pregovora s BiH.

Pohvala Várhelyija

Europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyija na društvenoj je mreži X objavio kako ga je o usvajanju ovog zakona te o drugim reformskim koracima na europskom putu izvijestila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto. - Pozdravljam usvajanje zakona - napisao je Várhelyi, dodajući kako se provedba reformi mora nastaviti. Ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza izjavio je kako je Zakon o sprječavanju sukoba interesa u cijelosti na tragu europskih praksi, predviđa strog nadzor nad imovinom i angažmanima državnih dužnosnika, članova njihovih obitelji i povezanih osoba te predviđa drastične kazne kakvih do sada nije bilo. I dalje je neizvjesno kako će biti riješen problem izmjene Izbornog zakona jer Europska komisija također traži usvajanje "paketa integriteta", odnosno uvođenja novih tehnologija kojima bi se osigurao bolji nadzor izbornog procesa. HDZ BiH nastavlja inzistirati na izmjeni načina biranja hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, no bošnjačke stranke inzistiraju da to uključi i otklanjanje diskriminacije manjina, za što ne postoje nikakvi uvjeti jer to podrazumijeva izmjenu Ustava zemlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?