svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Čović: Politički smo obranili poziciju Hrvata i odbacili sve moralne hipoteke i ucjene

05.06.2020.
u 15:56

„Ponosan sam pripadnik naroda koji nikada nije posustaje pred nepravdom i neistinom, koji u pravdi i pravici traži ono sto mu pripada, nikada ni u jednom trenutku ne prisvajajući za sebe tuđe ili bilo što zajedničko u ovoj zemlji", rekao je Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović povodom obilježavanja povodom 30 godina HDZ-a BiH i 15. godina vodstva Hrvatske demokratske zajednice BiH, danas je u Domu HDZ-a BiH priredio svečanu sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj je nazočilo i izaslanstvo HDZ-a Republike Hrvatske, predvođeno predsjednikom HDZ-a RH i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Obraćajući se nazočnim na svečanoj sjednici, Čović je istaknuo kako 30 godina stranke, kao i 15 godina na čelu HDZ-a, može izgledati jako dugo razdoblje iz perspektive jedne osobe, njen radni ili stvaralački vijek, ali ne i iz perspektive naroda, njegove suvremene povijesti, bremenite borbe za jednakopravnošću i priznanjem, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

„U godini u kojoj obilježavamo 30 godina stranke, cijeli niz obilježavanja kroz naše općinske organizacije je prekinut pandemijom koronavirusa, kolege su odlučile napraviti poveznicu obilježavajući ovu za mene izuzetno vrijednu obljetnicu, a vjerojatno ćemo je na poseban način obilježiti 18. kolovoza uz svečanu akademiju, obilježavajući 30 godina od zasjedanja I. Sabora HDZ BiH“, istaknuo je dr. Čović.

„Jačanjem stranačke infrastrukture učvrstili smo poziciju stožerne stranke na političkoj sceni u BiH, što je olakšalo izgradnju hrvatskog jedinstva oko nacionalnih interesa unutar Hrvatskog narodnog sabora pod vodstvom HDZ-a BiH. Ostvarena je i zavidna razina partnerstva sa sestrinskom strankom u Republici Hrvatskoj na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Sinergija i snaga koja iz toga proistiće omogućila je da na širem planu hrvatsko pitanje postane dovoljno vidljivo i jasno formulirano kako za naše potrebe, tako i u odnosu na vanjsku javnost i primarno hrvatski narod“, ističe Čović.

„U političkom smislu obranili smo poziciju našega naroda i na način da smo odlučno odbacili sve moralne hipoteke i ucjene koje su nam se pokusale nametnuti vezano za domovinski rat, a koje su se upadljivo intenzivirale nakon presude šestorci. Neki su sebi dali za pravo da koriste zaključke pravosudnih institucija za konfiguraciju ovdašnjih političkih odnosa čija je glavna karta politički odstrjel Hrvata i konstitutivnosti, čiji smo mi upravo najveći zagovornici.  Isti ti danas otvoreno potkopavaju pravosudni sustav kao stub vladavine prava i urušavaju ustavni poredak“, naglasio je dr. Čović.

„HDZ je danas respektabilna narodnjačka stranka koja ima ambiciju, naravno ukoliko se to prepozna i potvrdi od hrvatskog naroda, da ga se dosljedno i vjerodostojno prezentira i zastupa u institucijama na svim razinama. To pokazujemo tako što se odlučno borimo za svakog našeg čovjeka na svakom pedlju BiH, spremni stati u njegovu zaštitu gdje i kada se to od nas očekuje. Tomu je potvrda i naša organizacijska razgranatost i nazočnost u svakom kutku BiH gdje živi hrvatska zajednica, kako na krovnoj nacionalnoj razini tako i na lokalnoj shodno specifičnostima i potrebama našeg naroda na terenu“, naglasio je dr. Čović.

„Suradnja i partnerski odnos s HDZ RH uvelike su doprinijeli da usporimo i zaustavimo erozivne procese koji nam se sve ove godine serviralo iz Sarajeva, da ostvarimo odgovarajuću povezanost s europskim institucijama za dobro hrvatskog naroda, BiH i svih njenih naroda i građana. Danas, u ovoj prigodi, svjedočimo i još dublje obilježavamo savezništvo. Jedna od takvih kojima svjedoči i nazočnost predsjednika vlade RH i predsjednika HDZ-a. Radimo zajedno na srodnim stvarima: europskoj agendi i programu razvoja, platformi jednakopravnosti i suverenosti Hrvata BiH u zajedništvu i prijateljstvu s drugima“, naglašava predsjednik Čović.

„Danas smo na prekretnici, jer nam se nameće dilema koju smo uvijek do sada smatrali lažnom i po svaku cijenu je nastojali izbjeći, pa često i po cijenu vlastitog dostojanstva. Ponosan sam pripadnik naroda koji nikada nije posustaje pred nepravdom i neistinom, koji u pravdi i pravici traži ono sto mu pripada, nikada ni u jednom trenutku ne prisvajajući za sebe tuđe ili bilo što zajedničko u ovoj zemlji. Inicijativom u rješavanju političkih i gospodarskih pitanja demonstrirali smo volju da proširujemo obzor zajedničkog, ali u uvjetima uzajamnog priznanja i jednakopravnosti koja je čvrsta ustavna kategorija koju nije moguće relativizirati i dovesti u pitanje, istaknuo je.

Na kraju, dragi prijatelji, želim Vam se od srca zahvaliti. Tebi, Andrej, što si i danas, kao i bezbroj puta do sada, usmjerio svoju pažnju i pažnju svojih suradnika na sve nas u BiH. Vama, dragi stranački prijatelji, koji me pratite od samog početka kroz svih ovih 15 i više godina. Da nije bilo tog našeg zajedništva - teško da bi izdržali na ovom putu prepunom najrazličitijih iskušenja. Molim dragog Boga da blagoslovi sve dobro što se u ovom vremenu dogodilo i podari mudrosti, snage i vremena kako bi se nadoknadilo i ispravilo ono što se uz sva nastojanja nije uspjelo. Neka se u našem djelovanju očituje sve više ono što bi politika u, svojoj naravi kao plemenita djelatnost, trebala biti. Skrb i djelovanje za dobro čovjeka, kako svakog pojedinca, tako i našeg naroda i naše nam domovine, zaključio je Čović.

U Mostaru s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem te predstavnicima HDZ Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Andrej Plenković u svome obraćanju je čestitao 30 obljetnicu stranke kao i 15 obljetnicu vođenja stranke predsjedniku Čoviću. Plenković je naglasio kako će nastaviti suradnju na jačanju političkih i gospodarskih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovin, kao i ostvarivanju jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda te zalaganju za europski put Bosne i Hercegovine.

U svome govoru, predsjednik Plenković je naglasio važnost nadolazećih parlamentarnih izbora u RH i kazao kako će i u budućnosti Hrvati izvan RH biti predstavljeni na odgovarajući način i biti snažan glas hrvatskog iseljeništva i dijaspore, prioćeno je iz HDZ-a BiH. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije