Sastanak

Čović s predstavnicima UPFBiH: Rasterećenje gospodarstva mora biti prioritet izvršne i zakonodavne vlasti

02.10.2019.
u 15:33

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo je podršku od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiHi Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića i HDZ BiH za donošenje Zakona o doprinosima FBiH u kojoj će biti zakonski regulirana obaveza Vlade FBiH da se u idućim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu s rastom prihoda. UPFBiH je već dostavio amandmane na Vladin Prijedlog zakona o doprinosima FBiH svim zastupnicima i svim zastupničkim klubovima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čije je zasjedanje zakazano za 9. listopad 2019. godine. 


„Zahvalni smo gospodinu Čoviću s kojim razgovaramo o ključnim zakonskim rješenjima iz naše „Inicijative 20+5+6“ treći put u posljednjih mjesec dana i koji je pokazao razumijevanje za naše zahtjeve. UPFBiH intenzivno komunicira sa svim parlamentarnim političkim strankama u FBiH. Osim izmjena Zakona o doprinosima, inzistiramo na usvajanju izmjene Zakona o porezu na dobit FBiH u smislu da se reinvestiranje dobiti oslobodi plaćanja poreza na dobit, a da se oporezuje dividenda s 10 posto. U prijedlogu Zakona o porezu na dohodak koji je predložila Vlada FBiH se oporezuje dividenda s 10 posto, ali bez izmjena i dopuna Zakona o porezu na  dobit FBiH u skladu s našim prijedlogom, radi se o još jednom opterećenju koje će direktno opteretiti poslodavce“, kazao je Adnan Smailbegović , predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH nakon sastanka s Čovićem. 


Predsjednik HDZ BiH istaknuo je da je tema rasterećenja poljoprivrede konačno stavljena na dnevni red političkih razgovora i dogovora.  

„Zahvaljujem poslodavcima na redovnoj komunikaciji koju smo uspostavili i mislimo da je to pravi put ka iznalaženju rješenja koja će u konačnici dovesti do povećanja plaća, povoljnijih uvjeta za ulaganje kako domaćih, tako i inozemnih ulagača i smanjenja sive ekonomije. Od izuzetne je važnosti dijalog između predstavnika realnog sektora na jednoj i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se došlo  do rješenja koja će na jednoj strani rasteretiti gospodarstvo, a na drugoj strani neće dovesti u pitanje stabilnost proračunskih prihoda i izvanproračunskih fondova“, istaknuo je Čović.  


Također, iz UO UPFBiH inzistiraju da se hitno formiraju Koordinacijska tijela za parafiskalne namete kako na razini FBiH, tako i razina županija i općina kako bi se radilo na njihovom ukidanju ili smanjenju. Istaknuto je da u ovome trenutku u FBiH, na svim razinama vlasti ima više od 3.200 parafiskalnih nameta.  
Iz UPFBiH su, kao posebno značajno naglasili  potrebu što hitnijeg usvaja izmjena i dopuna  Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH u smislu da se poslodavci rasterete plaćanja bolovanja u trajanju od 42 dana i da se to razdoblje smanji na 15 dana, dok bi ostatak naknade za bolovanje išao na teret fondova zdravstvenog osiguranja.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?