kongres u Finskoj

Čović sudjelovao u radu posljednjeg dana kongresa EPP u Helsinkiju

08.11.2018.
u 14:50

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sudjelovao je u radu posljednjeg dana kongresa Europske pučke stranke u Helsinkiju, glavnom gradu Republike Finske, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Jučer su tijekom 1. plenarne sjednice predstavljena dva kandidata za nositelja liste EPP-a na predstojećim izborima za Europski parlament, koji će biti održan u svibnju 2019. godine, Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, te bivši premijer Republike Finske Alexander Stubb. 

Većinskim glasovanjem više od 800 izaslanika iz 89 stranaka, za glavnog kandidata EPP-a izabran je Manfred Weber.
Koncept glavnog ili vodećeg kandidata, poznat pod njemačkim nazivom spitzenkandidat, prvi je put korišten 2014. godine, kada je Jean-Claude Juncker izabran za predsjednika Povjerenstva kao kandidat Europske pučke stranke.

Na kongresu, koji se održao 7.-8. studenog 2018. godine u Helsinkiju, sudjelovali su čelnici vlada koji dolaze iz redova EPP-a, kao što su hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, irski premijer Leo Varadkar, mađarski premijer Viktor Orban, ali i mnogi drugi dužnosnici institucija Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?