Predsjednik HDZ-a bih za HRT

Čović: Tražimo apsolutnu jednakopravnost

HRT
03.12.2021.
u 20:54

"Rješenja ima, na uvjete koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena - Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati" rekao je Čović.

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Dnevniku HTV-a da se nakon četiri dana pregovora u Sarajevu oko izmjena izbornog zakona, došlo do nekog rješenja, ali da i dalje postoje prepreke.

"Može se reći da stalno postižemo neki mali napredak, na tragu našeg sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020., kada smo definirali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz izborni zakon", kazao je. 

Čelnik SDA Bakir Izetbegović rekao je da morate pristati na to da nema etničkog predznaka u izboru članova predsjedništva BiH, da nemate izbora ako želite dogovor, imate li izbora, hoće li se brisati nacionalni predznaci?

- Hrvatski narod ima izbora za BiH, ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže za separatizmom, unitarizmom i siguran sam da nećemo polagati račune bilo kome, za ono što tražimo je apsolutna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih žitelja koji se tako ne izjašnjavaju. Rješenja ima, na uvjete koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena - Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati, rekao je Dragan Čović.

Pregovori uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice se nastavljaju, izbori su u listopadu iduće godine, moraju se raspisati u travnju, što ako ne dođe do dogovora do kraja ove godine?

- Usuglasili smo se za još jedan termin za razgovore kada bismo trebali postići konačan dogovor. Međunarodni predstavnici učinili su ogroman napor da mi iz BIH sjednemo zajedno za stol, jer sami to evidentno ne bismo mogli napraviti. Ja ne bih ostavljalo nikakve hipotetske odrednice oko toga što ako se ne dogovori. Prije svega moramo iskoristiti narednih 20-ak dana da završimo razgovore. Danas smo kroz Hrvatski narodni sabor dali vrlo jasne okvire - moramo čuvati BiH, jednakopravnost i legitimno predstavljanje, a razmišljat ćemo i kako postupiti ako se ne postigne takav dogovor. Nepopravljiv sam optimist, i dijelim optimizam  s predstavnicima europske i američke administracije, kazao je Čović. 

Prije nekoliko dana stali ste uz Milorada Dodika i digli ruku za poništenje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina, pa i genocida u Srebrenici, osudilo vas je zbog toga Hrvatsko narodno vijeće BiH, Majke Srebrenice, hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je jučer da to ne radite, a njegove je riječi oštro osudio Šefik Džaferović. Zašto ste glasali za poništenje, je li to bila ne baš primjerena odluka?

- O toj se odluci intenzivno vodila rasprava ovih dana. Treba voditi računa da je pristup tom zasjedanju parlamentarne skupštine, odnosno Domu naroda, bio dogovor s međunarodnim institucijama da ponovno pokrenemo rad zakonodavnog tijela koji je umirovljen upravo zbog nametnutog rješenja koji dopunjava kazneni zakon BiH, a mi smo i tada bili protiv toga da bilo tko nameće zakone. Ušli smo u ovu igru da vratimo predstavnike međunarodne institucije i vratimo predstavnike srpskog naroda i to raspravimo. Na žalost, neki su iskoristili to da bi poslali poruku da je taj zaključak, koji nije prošao, a stvorio je ambijent da se vratimo u parlamentarnu raspravu, bio jako zloupotrebljen. Iskorištena je žrtva svih koji su u ratu stradali. Isprika svima s čijim se osjećajima netko poigrao u moje ime. Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo jučer ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre. Žao mi je što se zloupotrebljavaju žrtve, poručio je.

 

Ključne riječi

Komentara 2

IJ
I ja tebi
21:35 03.12.2021.

Bit će izmjena ili neće postojati BiH. Ako se nemože kao ljudi dogovoriti koja druga opcija postoji RAZLAZ.

IN
ima_nešto
21:23 03.12.2021.

Naravno da se traži absolutna jednakopravnost. Bilo kakva izmjena izbornog zakona ne dolazi u obzir

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?