Ministar vanjskih poslova

Crnadak: Jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu veleposlanice Čolaković

25.06.2017.
u 11:53

Ozbiljne sankcije za težak prekršaj veleposlanice u Nizozemskoj Mirsade Čolaković neće biti moguće zbog protivljenja jednog člana Predsjedništva BiH. Događaji u vezi s izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH predimenzionirana, kaže Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, javlja Srna. 

Ministar Igor Crnadak rekao je da "jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu veleposlanice BiH u Nizozemskoj Mirsade Čolaković", koja je odbila njegovo pismo u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijediti Međunarodnom sudu pravde u Haagu, ali nije precizirao na kog člana točno misli.

"Ovaj slučaj još nije zatvoren, iako je jasno da ozbiljne sankcije za težak prekršaj Čolaković neće biti moguće zbog protivljenja jednog člana Predsjedništva. Jedina prava sankcija u ovom slučaju bi morala biti smjena veleposlanice", rekao je Crnadak u odgovoru na pitanje je li završen disciplinski postupak protiv Čolaković.

Crnadak je krajem ožujka izjavio da je pokrenuo disciplinski postupak protiv Čolakovićeve, pojasnivši tada da je to njegova obveza, te da na taj način brani institucije - i ministra vanjskih poslova i MVP-a BiH.

On je tada naveo da je potez Čolaković, koja se oglušila o njegov zahtjev, a poslušala nelegalno naređenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pismo ministra ne proslijedi Sudu u Haagu, bio nepromišljen i opasan po opće odnose u BiH, zbog čega cijeli slučaj mora imati odgovarajući epilog.

Na pitanje prokomentirastanje u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u pogledu obrazovnog, iskustvenog i karijernog statusa veleposlanika BiH u svijetu, Crnadak je rekao da su veleposlanici osobe koje se postavljaju u skladu sa političkim dogovorima i da odluku o tome donosi Predsjedništvo BiH.

Upitan zašto se dogodilo da veleposlanik BiH u Moskvi opstruira predaju pisma i dokumentacije u vezi s isplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, Crnadak tvrdi da ni Veleposlanstvo BiH u Moskvi, niti bilo tko drugi u MVP-u BiH ne opstruira provođenje ovog sporazuma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije