ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak još jednom pozvao Vladu RS-a da prihvati transportnu zajednicu

Igor Crnadak
12.07.2017.
u 13:22

Glavna tema današnjeg sastanka u Trstu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka i komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom bila je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici.

Crnadak je tijekom razgovora istakao da transportna zajednica ima ogroman značaj za BiH i regija te da naša zemlja ne želi da projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje BiH na Summitu u Trstu budu ugroženi.

Također, naglasio da je protivljenje Vlade Republike Srpske (RS) potpisivanju Ugovora nelogično, jer, kako je rekao, ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regije, zašto ne bi bila korisna i za RS.

Hahn je prenio ministru Crnatku da uslovi koje je postavila Vlada RS-a, koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora i na izdavanje garancija da transportna preduzeća neće imati pristup željeznicama u BiH nakon potpisivanja, nisu prihvatljivi za Europsku uniju.

Crnadak je još jednom pozvao Vladu RS-a da prihvati transportnu zajednicu jer bi joj njeno odbijanje nanijelo ogromnu financijsku štetu.

Ministar vanjskih poslova BiH smatra da je kompromirno rješenje koje može dovesti do potpisivanja Ugovora danas u Trstu da, uz usvajanje teksta Ugovora o osnivanju transportne zajednice Vijeće ministara BiH usvoji zaključak kojim se definira da će ministri zaduženi za transport u Vijeću ministara, Vladi RS-a i Vladi Federacije BiH koordinirati i usuglašeno djelovati tijekom implementacije Ugovora o transportnoj zajednici, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Ostali komentari izneseni u zaključcima Vlade RS-a bili bi uzeti u razmatranje naknadno, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije