sjednica 20. rujna

Crnadak: Očekujem da će EU prihvatiti aplikaciju BiH

 Igor Crnadak
29.08.2016.
u 10:07

Crnadak kaže da je opće raspoloženje međunarodnih i europskih faktora prema europskim integracijama da je BiH u posljednjih 15-16 mjeseci napravila izvanredan napredak i da je dio reformi urađen na zadovoljavajući način

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak očekuje da će Vijeće za opće poslove Europske unije (EU) na sjednici 20. rujna pozitivno odgovoriti na aplikaciju BiH i zahtjev za članstvo u EU.

Crnadak je rekao da je uvjeren da će se svi koji iskreno misle dobro ovdašnjim narodima i građanima angažirati da ta odluka za BiH bude pozitivna, javlja Srna. 

On je izrazio nadu da radikalizacija političke situacije u BiH neće negativno utjecati na stav Vijeća.

"Nadam se i da ćemo uspjeti postići minimum nekakve u političkom životu te da će usvajanje mehanizma koordinacije i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti dovoljni za pozitivnu odluku, odnosno za konačno i završno prihvaćanje naše aplikacije", rekao je Crnadak.

On je naveo da je opće raspoloženje međunarodnih i europskih faktora prema europskim integracijama da je BiH u posljednjih 15-16 mjeseci napravila izvanredan napredak i da je dio reformi urađen na zadovoljavajući način.

Crnadak navodi i da, s druge strane, europski dužnosnici imaju dozu opreza, "jer znaju da kod nas stvari vrlo teško kreću u pozitivnom smjeru, a vrlo lako stanu i krenu u suprotnom smjeru".

"Na nama je da sada, koristeći, ipak, dominantno pozitivno mišljenje o politici proširenja, uradimo neophodne stvari da bismo 20. rujna dobili pozitivnu odluku, a da nakon toga sve institucije na svim razinama počnu ozbiljno da rade na upitniku koji će stići iz Europske komisije", rekao je Crnadak.

On je dodao da BiH nisu potrebne nikakve prečice do članstva u EU, već pošteno vrednovanje reformi i drugih obveza koje se vrše na europskom putu.

Ministar vanjskih poslova BiH istaknuo je da proces integracija treba pomoći BiH da političke, ekonomske, pravne i druge parametre uskladi s europskim standardima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?