sastanak

Crnadak razgovarao s veleposlanicima Grmekom i Ogawom

27.07.2017.
u 11:33

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je u srijedu u oproštajnu posjetu veleposlanika Republike Slovenije u BiH Iztoka Grmeka i razgovarao s veleposlanikom Japana u BiH Kazuya Ogawom. 

Ministar Crnadak je zahvalio Grmeku na unapređenju bilateralnih odnosa dviju država i izrazio zahvalnost Sloveniji za konstantnu političku i ekonomsku podršku BiH.

Razgovarano je o napredovanju BiH u okviru procesa europskih integracija, izvršenju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić, kao i predstojećem Bledskom strateškom forumu 2017. godine koji će biti održan početkom rujna i na kojem će sudjelovati i ministar Crnadak.

Potvrđen je kontinuitet podrške koju Republika Slovenija pruža ostvarenju euroatlantske strategije BiH.

Sugovornici su suglasni da proteklo razdoblje karakterizira intenzivna bilateralna suradnja između dvije države, kojoj su poseban značaj dali početak isplate stare devizne štednje Ljubljanske banke, realizacija više posjeta na visokom nivou, kupnja novih prostorija Veleposlanstva Slovenije u Sarajevu koje su otvorili ministri Crnadak i Erjavec, povećanje vanjskotrgovinske razmjene koja sad iznosi više od milijardu eura, kao i unapređenje kulturne razmjene.

Ministar Crnadak je Grmeku poželio uspjeh u budućem radu i nastavku diplomatske karijere.

Ministar Crnadak je razgovarao i s veleposlanikom Japana Kazuya Ogawom o pripremama za predstojeću bilateralnu posjetu ministra Crnatka Japanu, koja će biti realizirana do kraja ove godine, proširenju bilateralne suradnje, multilateralnoj suradnji i sigurnosnim pitanjima.

Crnadak je istakao da su politički odnosi između BiH i Japana dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja i da je potrebno više učiniti na razvoju, unapređenju i jačanju ekonomskih odnosa.

Zahvalio je Ogawi na pomoći koju je Japan pružio BiH navodeći da je ta zemlja, kroz grantove, raznih oblike tehničke pomoći i edukacije, jedan od najvećih donatora u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o međusobnoj razmjeni podrške u kandidaturama dvije zemlje u međunarodnim organizacijama i tijelima, spriopćeno je iz MVPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?