Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak s diplomatama u BiH analizirao rezultate Summita u Trstu

28.07.2017.
u 15:55

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Banjoj Luci se danas sastao s veleposlanicima SAD-a, Hrvatske i Srbije u BiH, Morin Cormack, Ivanom Del Vechiom i Stanimirom Vukićevićem.

Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Albanije sa sjedištem u Zagrebu Ilir Melo, te privremeni otpravnici poslova Italije, Slovenije i Crne Gore, Albert Komito, Aljaž Zupan i Velimir Šljivančani.

Glavna tema sastanka bila je analiza rezultata Summita u Trstu i dalji nastavak procesa europskih integracija BiH i država regije.

Crnadak informirao je sugovornike da su BiH i regije ohrabreni snažnim porukama o izvjesnoj budućnosti  regije u Europskoj uniji koje su došle od premijera Republike Italije Paola Gentilonija, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona, visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini i drugih visokih  službenika koji su prisustvovali Summitu.

Crnadak je izrazio žaljenje što Bosna i Hercegovina u Trstu nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici zbog dnevnopolitičkih razloga i želje jednog broja političara i stranaka da Summit bude neuspješan.

Šef bh. diplomacije pozdravio je činjenicu da je Vlada Republike Srpske poništila vlastite zaključke koje je donijela ranije i odustala od svojih prvobitnih nerealnih zahtjeva, te je izrazio uvjerenje da će ugovor biti potpisan do rujna.

Crnadak je također kazao da će Vijeće ministara BiH nastaviti s provođenjem Reformske agende i sa što bržim ispunjavanjem obaveza na putu ka sticanju kandidatskog statusa za EU, te da je za Bosnu i Hercegovinu Berlinski proces veoma značajan.

Tijekom razgovora s diplomatama, Crnadak je rekao da su za BiH kao i za druge države regije važni dobri odnosi sa SAD-om koje imaju značajnu ulogu za razvoj demokracije i stabilnost u regionu.

Današnji sastanak je jedan od redovnih sastanaka posvećenih Berlinskom procesu, kojima prisustvuju veleposlanici i otpravnici poslova država regije, veleposlanica SAD-a i otpravnik poslova države koja predsjedava Berlinskim procesom, što je u ovom trenutku Republika Italija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije