Ministarska konferencija

Crnadak sudjelovao na Sedmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe u Berlinu

berlin
VL FOTO
25.11.2015.
u 11:02

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sudjelovao je 24. studenoga u Berlinu, na poziv ministara vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Republike Italije Frank-Waltera Steinmeiera i Paola Gentilonija, na Sedmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe .

Ministarsku konferenciju je organizirao Aspen institut Njemačka u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ambasadom Republike Italije u Berlinu.

Na konferenciji su sudjelovali ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe , zemlje domaćina Njemačke i ovogodišnje zemlje partnerice Italije, predstavnici njemačkih institucija, regionalnih inicijativa i organizacija i uglednih kompanija.

U okviru ovog skupa održano je nekoliko zasebnih zasjedanja tijekom kojih se diskutiralo o različitim pitanjima, poput migrantske krize, procesa proširenja Europske unije, unapređenja suradnje zemalja regiona s fokusom na suradnju u okviru tzv. "Berlinskog procesa", privlačenju stranih investicija kroz unapređenje pravnog okvira i poslovnih prilika na zapadnom Balkanu, odnosima euroatlantske zajednice i Rusije, euroatlantskim aspiracijama zemalja regiona i drugim temama.

Govoreći o terorističkim prijetnjama ministar Crnadak je podsjetio da je BiH jedina zemlja u regionu koja je i sama doživjela teroristički napad nakon napada u Parizu. Dva nenaoružana pripadnika Oružanih snaga BiH ubijena su, kao i pripadnik policije Republike Srpske u Zvorniku ranije ove godine, od radikalnih islamskih fanatika i BiH je odlučna da pojača koordinaciju i efikasnost svojih sigurnosnih agencija i institucija, rekao je ministar Crnadak.

Također, Crnadak je ponovio opredjeljenje BiH da nastavi sa aktivnim sudjelovanjem , u skladu sa svojim mogućnostima, u globalnoj koaliciji protiv terorizma i Islamske države.

Ministar Crnadak je, u dijelu rasprave koji se odnosi na proširenje EU, rekao da je BiH sve bliža podnošenju aplikacije za članstvo, te da je Vijeće ministara BiH spremno da zajedno sa entitetskim vladama implementira usvojeni program ekonomskih reformi. Također, rekao je da BiH mora konačno započeti obračun sa korupcijom, jer bez toga ne mogu uspjeti ni ekonomske reforme, niti se može povratiti povjerenje građana u institucije.

Na marginama konferencije u Berlinu ministar Crnadak je razgovarao sa generalnim tajnikom Centralnoeuropske inicijative (CEI) veleposlanikom Giovannijem Caracciolo di Vietrijem . BiH će od 1. siječnja 2016. godine preuzeti godišnje predsjedavanje ovom inicijativom, koja je jedna od najstarijih i najpoznatijih u Europi , priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije