Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak u Brazilu: Unapređenje vanjske trgovine i ekonomije

05.10.2017.
u 12:56

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak od 2. do 5. listopada boravi u službenoj posjeti Brazilu.

Crnadak se jučer u Braziliji susreo s ministrom vanjskih poslova Brazila Alojzio Nunjes Fereirom, što je prvi susret ministara dviju zemalja u posljednjih sedam godina.

Konstatovali su da će ova posjeta značajno doprinijeti unapređenju odnosa dviju zemalja, posebno u oblasti vanjske trgovine i ekonomije.

Tijekom razgovora o intenziviranju ekonomske suradnje sugovornici su se suglasili da, bez obzira na veliku geografsku udaljenost između Brazila i BiH, postoje značajni potencijali za dalji razvoj suradnje, sa posebnim naglaskom na približavanje dvije zone slobodne trgovinske razmjene, MERCOSUR (Paragvaj, Argentina, Urugvaj i Brazil) i CEFTA.

Fereira je izrazio razumijevanje za veliki interes BiH da što prije postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te je iskazao uvjerenje da će uskoro biti postignut konačan dogovor Brazila i BiH o pitanjima kvota i tarifa vezanih za pileće meso, što predstavlja jednu od posljednjih prepreka za članstvo BiH u WTO.

U dijelu razgovora koji se odnosio na bilateralne odnose dviju zemalja, konstatovano je da su oni dobri i prijateljski, te da će obje strane uložiti dodatne napore da se u idućem razdoblju zaključi veći broj novih sporazuma i memoranduma. Memorandumi o političkim konsultacijama i međunarodnoj suradnji u oblasti diplomatske obuke između ministarstava vanjskih poslova Brazila i BiH su usuglašeni i bit će potpisani u Sarajevu, neposredno po završetku formalnih procedura u institucijama BiH.

Crnadak je održao i predavanje o međunarodnoj poziciji i strateškim vanjskopolitičkim ciljevima BiH na Diplomatskoj akademiji u Brazilu, na Institutu Rio Branco.

Tijekom razgovora s rukovodstvom Diplomatske akademije, dogovoreno je da u idućoj školskoj godini jedan mladi diplomata iz BiH pohađa napredni kurs brazilske Diplomatske akademije.

Dogovoreno je Fereira posjeti BiH do kraja 2018. godinem priopćeno je iz MVP-a BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?