Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak: Značaj SEECP-a jer spaja dva glavna vanjskopolitička prioriteta BiH

05.09.2017.
u 13:34

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je  sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je održan na marginama 12. bledskog strateškog foruma 2017 (Bled Strategic Forum 2017).

Domaćin sastanka je bio zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec, a na sastanku je sudjelovala i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Glavne teme sastanka bile su načini intenziviranja suradnje u okviru ove regionalne inicijative, proces europskih integracija zemalja zapadnog Balkana, sigurnosna pitanja i pitanje izbora zemlje predsjedateljica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) za razdoblje od 1. srpnja 2018. godine.

Tijekom svog obraćanja, ministar Crnadak je istakao veliki značaj Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi zbog činjenice da efikasno spaja dva glavna vanjskopolitička prioriteta Bosne i Hercegovine, članstvo u Europskoj uniji i što bolju suradnju sa susjedima i u regiji.

Takođe, ministar je potvrdio kandidaturu Bosne i Hercegovine za predsjedavanje SEECP-om od 1. srpnja 2018. godine i izrazio očekivanje da će se odluka o tome uskoro donijeti.

Ministar Crnadak je u Bledu danas sudjelovao i na Prvoj konferenciji ministara vanjskih poslova Fonda za zapadni Balkan (WBF), čime je i službeno započeo rad ovog fonda, koji je jedan od konkretnih rezultata Berlinskog procesa.

Tijekom popodneva, ministar će sudjelovati na panelu posvećenom zapadnom Balkanu u okviru Bledskog foruma, te će imati bilateralne susrete s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim, ministarkom za europske poslove Republike Francuske Nathalie Loiseau i sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee-em, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?