munjevito širenje korone u bih

CRNI REKORD Više od 300 novozaraženih, liječnici upozoravaju: Uozbiljite se, zdravstvo je opterećeno

Autori: Fena, Vecernji.ba
10.07.2020.
u 12:17

U Bosni i Hercegovini danas je registrirano 317 novozaraženih koronavirusom, potvrđeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija te Distrikta Brčko, što je crni rekord, odnosno najviše od pojave prvog slučaja zaraze u državi početkom ožujka. Podsjetimo, nedavno je u 24 sata bilo 289 novozaraženih, što je bilo dotad najviše u nekoliko mjeseci od početka širenja virusa u BiH. 

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Srednjobosanskoj, Unsko-sanskoj, Bosansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji.

U Federaciji BiH do sada je testirano 65.694 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 3320 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1425 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1.822 slučaja pozitivna na koronavirus. Od 73 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 47 osoba je muškog (64.38%) i 26 ženskog spola (35.62%). Što se tiče starosne strukture, 50 preminulih pacijenata (68.5%) je imalo više od 65 godina.

Samo u Sarajevskoj županiji zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je jedna osoba izgubila bitku za život.

V. d. ravnatelja Institutа zа јаvnо zdrаvstvо u RS-a Brаnislаv Zеljkоvić izјаviо је dаnаs da je u tom bh. entitetu u protekla 24 sata potvrđeno 114 osoba pozitivnih na koronavirus nakon testiranja 582 uzorka, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj. Um rla osoba je iz Banje Luke.

Zeljković je nа kоnfеrеnciјi zа nоvinаrе u Bаnjoj Luci upozorio na veliko pogoršanje epidemiološke situacije te apelirao na građane da se pridržavaju propisanih mjera.

- Veliki broj općina ima povećan broj pozitivnih na koronavirus iz različitih razloga. Došlo je do narušavanja pridržavanja mjera, u prvome redu kada je u pitanju korištenje zaštitne opreme i distance tijekom okupljanja, druženja i u gospodarskim subjektima - rekao je on.

Institut od samog početka zagovara, kako je podsjetio, korištenje maski i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

- Najveća odgovornost je na svakom pojedincu. Moramo sačuvati kapacitete zdravstvenih ustanova jer je pitanje kada će pozitivni na koronavirus razviti tešku kliničku sliku – ukazao je on i dodao da i primarni i sekundardio zdravstveni dio u RS-u već trpi veliko opterećenje.

Ovo je treći dan kako je u RS troznamenkasti broj zaraženih i epidemiolozi navode da to zabrinjava.

Najviše zaraženih u protekla 24 sata je u Banjoj Luci - 28, a po 12 je u Bijeljini i Zvorniku, dok je u Trebinju zabilježeno 10 slučajeva. Na Palama i u Prijedoru zaraženo je po šest osoba, a u Rudom četiri. Testirano je 582 uzorka.

U Distriktu Brčko sedam je novozaraženih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?